Про це заявив міністр оборони Великобританії Майкл Феллон, передає «Радіо Свобода».

Феллон сказав, що Росія становить «реальну та безпосередню небезпеку» для Естонії, Литви та Латвії, тому НАТО готується до можливих атак на країни Балтії.

Феллон додав, що президент Росії Володимир Путін може вдатися до прихованих тактик, щоб спробувати дестабілізувати три країни, колишні радянські республіки, які сьогодні знаходяться на східному фланзі НАТО.

Феллон зробив свою заяву під час візиту до Африки 19 лютого, через день після того, як британські винищувачі підняли в повітря через появу двох російських військових літаків біля південного узбережжя Англії. Це другий подібний інцидент у цьому році. 

Міністерство оборони Британії заявило, що ввечері 18 лютого літаки Королівських військово-повітряних сил «супроводжували» російські літаки з британської «зони інтересів», але російські бомбардувальники не порушили повітряний простір Великобританії.

«Російські військові літаки не порушили суверенний повітряний простір Британії. Я думаю, що цей інцидент демонструє, що ми маємо швидкі літаки, пілоти та системи для захисту країни. Я підозрюю, що те, що відбувається, – це спроби росіян щось довести. Я не вважаю, що нам варто удостоювати це серйозною відповіддю», – заявив прем’єр-міністр країни Девід Камерон.

У січні Великобританія викликала російського посла для роз’яснення після схожого випадку. Тоді російські бомбардувальники перелетіли Ла-Манш. Минулого року на північ від Британії були помічені російські підводні човни.

Вже тоді Феллон сказав, що його «непокоїть Путін» і те, як «він випробує НАТО». За словами міністра, альянс «має бути готовим до будь-якого виду агресії з боку Росії, незалежно від її форми». Феллон заявив, що Росія може повторити тактику, використану в Криму та на сході України, в країнах Балтії.

Він звернув увагу на залучення Москви до українського конфлікту, на бомбардувальники, що літають поблизу британського повітряного простору, а також на затримання естонського агента служби безпеки росіянами минулого року.

«Є танки та бронетанкова зброя, що перетинає кордон із Україною. Є естонський прикордонник, якого затримали і досі не повернули (в Естонію – ред.). Коли (російські – ред.) літаки літають над Ла-Маншем, коли (російські – ред.) підводні човни плавають у Північному морі, то мені починає здаватися, що ситуація розігрівається», – сказав Феллон.

Раніше цього місяця Феллон заявив, що Британія відправить чотири винищувачі «Тайфун», щоб допомогти НАТО підтримувати порядок у повітряному просторі над Балтійськими державами. Він також пообіцяв залучити до тисячі британських солдатів до сил швидкого реагування НАТО, які незабаром збираються створити.

Нагадаємо, у вівторок, 17 лютого у Литві розпочались військові навчання з оборони під час «гібридної війни». 

Відзначимо, що впродовж 2014 року винищувачі НАТО піднімалися для супроводу російських військових бортів, які летіли поряд із кордонами країн Балтії, близько 150 разів.

Зокрема, винищувачі королівських ВПС Британії «Eurofighter Typhoon» 28 січняпіднялися на перехоплення двох російських бомбардувальників, здатних нести ядерні заряди.

Про рекордну активність російської авіації також заявляла Японія.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ