Про це повідомляє Інтерфакс – Україна.

Росія «солідно інвестувала» в свій морський флот, особливо, в підводні човни, заявив Столтенберг, зазначивши, що з 2014 року були здані в експлуатацію 13 російських субмарин. За даними НАТО, підводні човни ВМС РФ курсують по всій Атлантиці, в тому числі «поблизу узбережжя» країн альянсу.

Столтенберг побоюється, що під загрозу можуть потрапити шляхи сполучення між членами НАТО з Європи і Північної Америки. «Нам необхідний безпечний і відкритий морський шлях», щоб мати можливість транспортувати по Атлантиці війська і спорядження, підкреслив генсек альянсу.

Він нагадав про плани НАТО створити нове оперативне об'єднання, яке повинне займатися забезпеченням додаткових поставок по Атлантиці «в разі загострення конфлікту з Росією», пише FAS. Ухвалення рішення з цього приводу очікується в наступному році.

НАТО висловила стурбованість у зв'язку з активністю російських субмарин вперше, відзначає FAS. Після закінчення холодної війни альянс, за словами Столтенберга, навпаки, знизив свою військово-морську активність, особливо, у частині протидії підводним човнам. «Ми менше тренувалися і втратили навички», - пояснив генсек НАТО.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ