Росія значно збільшила свою військову присутність в Арктиці, сказав генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг газеті Die Welt, – передає DW.

За його словами, Росія активно відкриває законсервовані військові бази часів СРСР, розміщує нові озброєння і радари, а також вводить в експлуатацію новий флот криголамів. Вересневі навчання «Захід-2017» були частково проведені на Крайній Півночі, повідомив Столтенберг.

«Союзники пильно стежать за нарощуванням російських військ в Арктиці. Альянс покладається на те, що будь-які розбіжності і територіальні суперечки між Росією і суміжними державами будуть вирішені за допомогою діалогу і дипломатії», – зазначив генеральний секретар НАТО.

Навесні 2017 року Міноборони РФ повідомляло, що відновлює мережу полярних аеродромів в Арктиці і добудовує військові містечка. Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці дві нові зенітні ракетні системи С-400 «Тріумф». А в 2016 році завершилося будівництво великої військової бази «Арктичний трилисник» на Землі Франца-Йосипа.

Військова присутність РФ в Арктиці досягла безпрецедентних масштабів з часів холодної війни, зазначають західні оглядачі. Сенатор від Аляски Ден Салліван в травні закликав Вашингтон посилити військову присутність США в регіоні через нарощування збройних сил Москвою. За його словами, в квітні відбулися п'ять «провокаційних» інцидентів з російськими бомбардувальниками.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ