Національний банк України надав доступ банкам до кредитного реєстру, у якому міститься інформація про заборгованість всіх позичальників, що перевищує 100 мінімальних заробітних плат.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НБУ.

Зокрема, банки отримають інформацію про самих боржників, умови кредитних програм, за якими виникла заборгованість та клас ризику таких боржників.

«Використання банками інформації з кредитного реєстру НБУ сприятиме створенню умов для зниження рівня кредитного ризику, формування конкурентного ринкового середовища, в якому добросовісні позичальники мають переваги перед недобросовісними, а також сприятиме підвищенню рівня безпеки банківських  операцій», – повідомила директорка департаменту банківського нагляду НБУ Наталія Дегтярова.

Надання інформації банкам відбувається у відповідності з ухваленим на початку 2018 року парламентом законом. Відповідно до нього, зокрема, Нацбанк і створив кредитний реєстр.

Зазначимо, що наразі банки користуються послугами різноманітних бюро кредитних історій, у яких міститься інформація про всі прострочені позики всіх клієнтів банків, незалежно від сум прострочки.

ІА "Вголос": НОВИНИ