Національний банк оцінює втрати економіки України через розрив торговельних зв'язків з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей в 1,8 млрд дол. у 2017 році і 0,5 млрд дол. – у 2018 році.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України з посиланням на виступ заступника голови НБУ Олега Чурія під час зустрічі з бізнесом.

У першому півріччі регулятор очікував на значне уповільнення зростання ВВП через розрив торговельних зв'язків з окупованими територіями. Проте сприятливі умови торгівлі і рекордно високий урожай зернових у 2016-2017 роках дозволили частково компенсувати втрати від блокади для торгового балансу країни, які в цілому вимірюються на рівні 1,8 млрд дол. у 2017 році і 0,5 млрд дол. у 2018 році.

Також в НБУ нагадали про поточні макроекономічні прогнози регулятора, оновлені у жовтні 2017 року, в тому числі щодо зростання економіки на 2,2% на кінець цього року.

В Нацбанку наголосили, що Україні важливо продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом і виконувати свої зобов'язання, оскільки в майбутньому очікуються значні за обсягом виплати за зовнішнім боргом. Крім того, подальша співпраця з МВФ сприятиме успішності майбутніх розміщень боргових цінних паперів України на зовнішніх ринках.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ