Про це у Facebook сповістив адвокат Лусваргі.

«Вранці 18.05.2018 р. Шевченківський суд Києва зобов'язав порушити кримінальне провадження у відношенні Є. Карася за фактом вчинення дій, що підпадають під визначення «теракт», - зазначив він.

Разом з тим, Рибін оприлюднив заяву про вчинення кримінального правопорушення за ознаками ст. 258 (терористичний акт) і ст. 146 (незаконне позбавлення волі) ККУ та рішення суду, яке зобов'язує слідчого СБУ внести відомості до ЄРДР та видати адвокату виписку з реєстру.

У заяві вказано, що «Євген Карась та інші особи завдали Лусваргі тілесних ушкоджень, піддавали його знущанню, принижували його честь і гідність».

«Дії Карася та групи невстановлених осіб вчинені з метою залякування населення України та демонстрації своєї явної безкарності, а також спрямовані на ускладнення міжнародних відносин між Україною та Бразилією», - йдеться у документі.

Як уже повідомлялося, 4 травня, націоналісти прийшли до Свято-Покровського Голосіївського монастиря Української православної церкви Московського патріархату, де вільно жив бразилець Рафаель Лусваргі, який воював на Донбасі на боці бойовиків «ДНР» і мав би відсидіти у в'язниці 13 років.

Під час перебування у монастирі націоналісти з'ясували, що після розголосу у ЗМІ попи встигли сховати бойовика у посольстві Бразилії. 

Згодом націоналістам таки вдалося затримати бойовика біля посольства, коли той прямував до перукарні. Відразу по тому активісти привели терориста до управління СБУ, де понад годину чекали, доки правоохоронці заберуть його.

Раніше «Донбас.Реалії» розповідав, що із бразильського Сан-Паулу на Донбас 33-річний Рафаель Лусваргі приїхав на початку осені 2014 року. До цього він кілька років служив у французькому Іноземному легіоні, а також був співробітником поліції у Бразилії. За більш ніж рік свого перебування на Донбасі Лусваргі встиг змінити кілька підрозділів. Восени 2015 року він поїхав з Донбасу.

Однак через рік, 6 жовтня 2016 року, Лусваргі затримали в аеропорту «Бориспіль» співробітники СБУ. Його до Києва заманили під приводом роботи у сфері морських перевезень.

Лусваргі був засуджений уже в січні 2017 року до 13 років в'язниці. Однак у серпні 2017-го вирок бразильському бойовику скасували і призначили новий розгляд справи. Одна з причин – порушення підсудності. Розглядати справу Лусваргі мав не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Втім, після скасування вироку бразильця на волю не випустили. Йому продовжили запобіжний захід – і Лусваргі залишився під вартою в Київському слідчому ізоляторі.

Бразилець запевнив журналістів, що там він почав цікавитися православ'ям, тому опинився в монастирі і розмірковує над тим, щоб стати ченцем.

У грудні 2017 року Лусваргі випустили з-під варти під особисте зобов'язання, згідно з яким він не міг виїжджати за межі Києва, мав повідомляти суд про зміну свого місця проживання, а також з'являтися до суду на першу вимогу.

Зміну запобіжного заходу ініціював прокурор у справі Ігор Вовк у зв'язку з підготовкою обміну полоненими.

«Його планували на обмін з військовополоненими «ДНР» і «ЛНР», у зв'язку з чим йому потрібно було змінити запобіжний захід. Тому що він звинувачується за такими статтями, за якими обвинувачені перебувають тільки під вартою. Але незважаючи на це, суд на це пішов», – сказав Вовк.

Однак обмін Лусваргі не відбувся. Правда, після цього бразилець не повернувся за ґрати. Ба більше, коли в середині лютого термін дії його запобіжного заходу минув, новий для нього вже не обирали, і Лусваргі отримав повну свободу пересування Україною.

«Не було призначено судового засідання, на якому ми на законних підставах могли йому вибрати або продовжити запобіжний захід, тому що поки Апеляційний і Верховний Суд з'ясовували підсудність, ми не могли на тих засіданнях обрати запобіжний захід. На таких засіданнях він не продовжується і не обирається. Тільки на підготовчому [судовому засіданні], яке має відбутися в червні. Тому, на жаль, зараз така ситуація», – розповів прокурор Вовк.

Лусваргі підтвердив, що може вільно пересуватися Києвом, але повідомив, що після закінчення запобіжного заходу так і не отримав назад свій паспорт.

«Ще коли мене звільнили, моє посольство не знало, що робити. Технічно я можу отримати всі документи. І технічно я можу ходити, куди хочу. Але Українська держава нічого не відповідає моєму посольству: можна дати паспорт чи не можна? Можна йти чи не можна?» – поскаржився Лусваргі.

Прокурор Вовк не зміг відповісти на питання, чому Лусваргі залишається без документів, незважаючи на те, що до нього не застосовано запобіжного заходу.

Суд у справі Лусваргі перенесли на 12 червня.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ