[media=147630,147631,147632,147633,147634,147635,147636,147637,147638,147639,147640] 

Як заявляють організатори заходу, метою акції було «довести, що закарпатські праві – не шовіністи, а навпаки – прагнуть знайти точки дотику та порозуміння з сусідніми націями, в тому числі угорцями», пише zakarpattya.net.ua.

Активісти розгорнули банер зі словами «Ні – угорському шовінізму! Так – національному братерству українців і угорців!» та запалили фаєри.

Лідер активістів Тарас Деяк зазначив: «Консолідація європейських націоналістів є єдиним виходом та запорукою відродження традиційної Європи і перемоги над її ворогами – глобалістами, лібералами, капіталістами, мігрантами-дикунами, що прагнуть винищити корінне населення». 

Попри те, 12 листопада націоналісти із ОДЧ «Карпатська Січ» на Закарпатті вшановували річницю створення «Карпатської Січі» та пам'ять борців за Українську державу. Відповідно, проводили низку заходів, вшанували сучасних захисників України, нагородили родини загиблих і поранених героїв російсько-української війни. Також патріоти пройшли маршем в Ужгороді та Береговому, зняли з Берегівської міськради угорський прапор і вручили вимоги угорському консулу.

Після того прес-служба губернатора Закарпаття Геннадія Москаля опублікувала звернення посадовця, який заявив, що «купка маргіналів своєю провокативною поведінкою намагається розсварити два наші народи».

Як написав на своїй сторінці у «Facebook» голова ОУН Богдан Червак, демонтаж прапора Угорщини у Берегові – виключно мирна акція, яка є відповіддю на хамство і зверхність Будапешта.

«З приводу демонтажу прапора Угорщини у Берегові.

Українські націоналісти із «Карпатської січі» (ОДЧ «Карпатська Січ», - ред.) демонтували прапор Угорщини із адміністративного приміщення міської ради. До речі, над прапором не глумилися. Це дало можливість його одразу поставити на місце.

Це виключно мирна і політична акція. А точніше – відповідь на хамство і зверхність Будапешта, який закликав мадярів не виконувати українські закони на українській землі», – написав він.

«Зараз багато говорять про цивілізоване розв'язання конфлікту між Україною і Угорщиною. Цивілізованою розв'язкою може стати лише одне рішення – про заборону вивішувати на адміністративних будівлях прапори інших держав. 

Таке рішення може ухвалити Закарпатська обласна рада.

І не Будапешту махати нам пальчиком. Ми добре пам'ятаємо терор мадярів у 1938 році. Ми не забули про Карпатську Україну і розстріли українців на Верецькому перевалі», – наголосив Червак.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ