Документ розробила команда юристів, що вже два роки ведуть боротьбу за визнання кожного окремого добровольця. Об'єднавши зусилля з депутатами-націоналістами, вони розробили законопроект, який пропонує чіткий дієвий механізм визнання добровольців, що не служили в офіційних підрозділах, –інформує прес-служба Всеукраїнського об'єднання «Свобода».

«Мета законопроекту – урівняти в соціально-економічному плані всіх вояків та позбутися ситуації, коли добровольці мають відсуджувати своє визнання», – розповідає про поданий законопроект парламентар-свободівець Юрій Левченко.

Прикметно, що добровольців було визнано рішеннями 20 обласних рад (Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Дніпропетровська, Одеська, Харківська, Волинська, Чернігівська, Чернівецька, Сумська, Кіровоградська, Львівська, Запорізька, Полтавська, Вінницька, Миколаївська, Черкаська, Рівненська, Херсонська, Житомирська) та 1 міської (Київської).

«Де-факто добровольці визнані. Однак існує соціальна несправедливість – у Львові боєць-доброволець отримує разову компенсацію у сумі 3000 грн, а в Харкові – нічого. Ми маємо вирівняти в соціальних правах цих людей – їх лишилося небагато, адже левова частка пішла до офіційних підрозділів.

Звісно, це не перша парламентська ініціатива, яка стосується статусу добровольців. Але це перший законопроект, в якому виписано механізм дії», – каже одна з ініціаторів законопроекту з ГО «Об'єднання Добровольців» Олена Живко.

За словами активістки, що ж говорити про інших, якщо родина Василя Сліпака добивалася статусу більше року.

Під час заходу на підтримку законопроекту виступили комбати «Айдару», ДУК ПС, «ОУН» та ОДЧ «Карпатська Січ», які розповіли про актуальність проблеми для добровольців.

«Чому бійці мають добиватися статусів через суди? Чому держава, за яку вони віддають життя, не визнає добровольців? Прикро, що влада демонструє адекватне ставлення до добровольців лише в найкритичніші моменти. Яскравий приклад: коли бійці ОДЧ «Карпатська Січ» звертаються по довідку в Антитерористичний центр – там кажуть, що ніколи не чули про наш підрозділ. Виходить, є загиблі, є нагороджені, про нас знає і суспільство, і журналісти. Лише АТЦ про нас не знає. Добровольці ж не претендують на зарплати – лише на визнання та соціальні гарантії. Ми свідомі того, що війна триває, і готові воювати – чи це буде легально чи нелегально», – каже командир «Карпатської Січі», очільник «Легіону Свободи» Олег Куцин.

Учасники представлення законопроекту наголосили, що його ухвалення стане для влади великим кроком до подолання недовіри. Водночас ніхто не збирається розслаблятися – навпаки: ініціативна група заявила про те, що без постійної підтримки та суспільного тиску законопроект навряд буде ухвалено.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ