Відповідні світлини у Facebook публікує лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

«Сьогодні на мості через ріку Збруч, який з'єднує Скалу-Подільську (Тернопільщина) і Гуків (Хмельниччина), разом з Побратимами провели спільну акцію з нагоди 99-ої річниці підписання Акту Злуки українських земель», – зазначає націоналіст.

Як відомо, 22 січня 1918 року Центральна Рада ІV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки. 

А рівно через рік на Софійській площі у Києві було проголошено Акт Злуки у єдину державу Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

«Відчуваю кровну приналежність до цих далеких подій, – пише Тягнибок, – оскільки саме мій прадід, тодішній заступник міністра закордонних справ Західно-Української Народної Республіки Льонгин Цегельський, доленосного зимового дня зачитував на Софійській площі у Києві, біля пам'ятника Богданові Хмельницькому, історичний документ – Акт Злуки між ЗУНР і УНР».

Опісля прадід політика написав про 22 січня такі слова: «Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі».

Разом з тим, Тягнибок наголошує, що 22 січня стало не лише символічним днем свободи, а й свідченням неперервної єдності крові та духу Нації.

«Розділені кордонами імперій, мільйони українців піднялись після двохсот років рабства, яке тривало з часів Руїни, та знову продемонстрували волю до незалежного політичного буття у власній єдиній державі».

На жаль, додає лідер націоналістів, соборність українців, скріплена збройним братерством українських армій у Визвольній війні 1918 – 1920 років, не стала основою для розбудови вільної процвітаючої держави.

«Свідомість політичного керівництва відставала від свідомості українських революційних мас. Хитання, непослідовність, схильність до поступок смертельним ворогам, дитяча наївність – усі ці риси тодішньої української політичної еліти призвели врешті до того, що українці зазнали поразки у кривавому протистоянні на три фронти проти кремлівського більшовизму, білогвардійського імперіалізму та польської експансії. Толерантний демократичний Захід не просто мовчав, як це прийнято тепер, але й активно озброював агресорів».

Оце, на думку Тягнибока, і засвідчує, що у час революції або принципового протистояння безхребетність з недоліку перетворюється на злочин:

«Громада міцна отаманом» – каже народне прислів'я. Якщо лідерам бракує волі і рішучості неухильно проводити чітку політичну лінію, страждає вся нація. Так вчить нас наша ж історія.

Відзначаючи 22 січня, маємо зробимо висновки з минулого. Адже тільки ми самі, українці, можемо зробити так, щоб стала Україна справді сильною, могутньою та незалежною державою. Бо живемо у своїй Богом даній країні!»

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ