Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

У заходах взяли участь заступник Голови ВО «Свобода» Олег Панькевич, голова Об’єднання українок «Яворина» Ірина Сех, заступник голови Золочівської районної ради свободівець Андрій Леськів, активісти ВО «Свобода» та «Яворини».

Урочистості відбулися за сприяння ВОУ «Яворина». Зокрема, «яворинки» влаштували частування для всіх присутніх.

Після Архієрейської Божественної Літургії за участю єпископа УГКЦ Володимира Груци священики відслужили панахиду на могилі учасників національно-визвольних змагань за волю України. Далі відбулося віче та концерт патріотичних пісень.   

«Чому націоналісти та свідомі українці щороку приходять в першу неділю серпня на Білу гору, щоб вклонитися Шашкевичеві? Бо він - один із творців ідеології українського націоналізму, ідеології, яка проповідує любов до рідної землі, мови, культури. Його подвижництво продовжили наступні покоління українців, а зараз зі зброєю в руках, жертвуючи життям, відстоюють наші воїни на Сході України. У різні часи вороги намагалися знищити українську ідентичність. Вони посягали не тільки на землю, ресурси, а вели боротьбу за розум і душу українців», - зазначив у своєму виступі Олег Панькевич.

Він навів приклад, як зараз намагаються розхитати засади, на яких тримається нація, зруйнувати традиційні українські християнські цінності.

«Це чиниться, зокрема, руками посадовців Міністерства освіти й науки. Яскравий приклад, так звана гендерна експертиза, яка ставить під сумнів традиційну сім’ю, повагу до батька й матері та інше. Не можна допустити, аби ідеологія гендеру заполонила українську освіту», - наголосив націоналіст.   

За словами Андрія Леськіва, маємо стояти на сторожі української мови, не забуваючи таких великих захисників національної ідеї, як Маркіян Шашкевич.

«Кожен повинен в першу неділю серпня віддати шану письменникові, поету, зачинателю нової української літератури в Галичині, священику УГКЦ, культурно-громадському діячу, речнику відродження західноукраїнських земель Маркіяну Шашкевичу. Адже, як не прикро, і сьогодні ми маємо стояти на сторожі української мови, не забуваючи таких великих захисників національної ідеї як Маркіян Шашкевич», – зазначив заступник голови Золочівської районної ради Андрій Леськів.

Зазначимо, що 14 жовтня 1837 р. у трьох львівських церквах отці Маркіян Шашкевич, Юліан Величковський та Микола Устиянович вперше у Галичині виголосили проповіді українською мовою.

ІА "Вголос": НОВИНИ