Про це йде мова у заяві Волинської обласної організації ВО «Свобода».

8 липня 2018 року на Волинь очікується прибуття польської делегації на чолі з президентом республіки Польща Анджеєм Дудою. Візит приурочений до річниці українсько-польського конфлікту, на який у кожної сторони є власні бачення.

Націоналісти констатують, що впродовж останніх років у Польщі спостерігається тривожна тенденція до ревізії історії та цинічного перекручення історичних фактів. Особливо це стосується сфери польсько-українських відносин. Користуючись воєнною агресією Московії проти України та відчуваючи денаціоналізовану сутність української влади, у Польщі було ухвалено низку відверто українофобських нормативних актів. Серед них – резолюція Сейму, яка звинувачує українців у геноциді поляків, закон про оголошення злочинною національно-визвольну боротьбу українців, введення кримінальної відповідальності введення кримінальної відповідальності за визнання цієї боротьби, вшанування українських Героїв та використання їхньої символіки. У польських законах вже є неоімперські згадки про Східну Малопольщу. Недружна політика польської держави вже привела до зростання антиукраїнських настроїв. Почастішали випадки нападів на українців у Польщі, плюндрування українських могил та знищення пам'яток.

«На жаль, українська влада на чолі з Порошенком зайняла безлику позицію. Українська дипломатія на чолі з міністром МЗС Павлом Клімкіним продемонструвала повну некомпетентність і злочинну байдужість у сфері відстоювання українських національних інтересів. Це привело до посилення проявів українофобської політики з боку офіційної польської влади. Складається враження, що правлячу владу абсолютно не хвилює відстоювання історичної правди, недопущення паплюження української гідності, захисту національних інтересів.

На цьому фоні зростають ризики можливих провокативних заяв та дій під час візиту польської делегації на Волинь у найближчий тиждень. Заходи із вшанування пам'яті за загиблими у війні можуть стати майданчиком для нової хвилі звинувачень проти українців, які боролися за свою незалежність проти різноманітних окупантів, виголошених на українській етнічній території – Волині», – йдеться у документі.

Волинська обласна організація ВО «Свобода» наголошує на недопустимості антиукраїнських дій та гасел під час візиту польської делегації на територію Волинської області для вшанування пам'яті жертв воєнного протистояння у роки Другої світової війни.

«Поляки мають пам'ятати, що перебувають на споконвічній українській землі – Волині, в гостях у суверенної держави. А це означає дотримання адекватної зваженої поведінки у рамках дипломатичного етикету та принципів добросусідства. Водночас, недопустимими є прояви шовінізму, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, натяків на територіальні претензії через вживання формулювань на зразок Малопольща, «східні креси» та інші.

Вважаємо, що українська влада має зайняти принципову позицію і вказати польській стороні на недопустимість проявів українофобії та нав’язування спотвореної версії історії. Українці боролися за незалежність на своїй землі, і це не підлягає обговоренню. Лише тверда, принципова позиція української влади гарантує захист українських інтересів і припинення подальшої ескалації українофобських настроїв.

Застерігаємо польську владу утриматися від непродуманих провокативних заяв, дій чи вчинків на Волинській землі – батьківщині УПА. Подальше роздмухування антиукраїнської істерії, вивішування антиукраїнських ярликів, заперечення права українців на національно-визвольну боротьбу може спричинити непрогнозовані наслідки та перейти точку неповернення у відносинах двох народів».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ