Про це інформують у прес-службі Львівської обласної організації ВО «Свобода». 

Як йдеться у запиті, до фракції ВО «Свобода» звернулися ГО «Громада та ініціатива» та ГО «Асоціація юристів України», які стурбовані, що посадові особи Львівської обласної ради та Львівської галереї мистецтв ім. Б. Возницького чинять наполегливі спроби заволодіння державним майном, яке охороняється Законом України «Про охорону культурної спадщини».

Зокрема, йдеться про такі факти. У травні 2017 року рішенням Львівської обласної ради виділено 120 тисяч гривень на проведення заходів з приватизації майна обласної комунальної власності в частині виготовлення технічної документації об'єктів нерухомого майна, а саме музейних комплексів Підгорецького, Олеського та Золочівського замків. 10 серпня 2018 року на сайті обласної ради оприлюднено проект рішення «Про оформлення права власності на об'єкти культурної спадщини», яким передбачається оформити право спільної власності територіальних громад Львівської області в особі Львівської обласної ради на вищезгадані об'єкти нерухомого майна. Приводом для розгляду оформлення права власності на об'єкти культурної спадщини за Львівською обласною радою стали звернення Львівської галереї мистецтв за підписом генерального директора Тараса Возняка до Львівської обласної ради. Окрім того, як стало відомо, генеральний директор Львівської галереї мистецтв Т. Возняк повторно звернувся до голови Львівської обласної ради  з проханням    ініціювати передачу згаданих вище об’єктів культурної спадщини до сфери управління Міністерства культури України на баланс ЛНГМ ім. Б. Возницького.

«Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» об'єкти культурної спадщини можуть бути відчужені, передані у володіння, користування чи управління іншій юридичній або фізичній особі за наявності погодження відповідного органу охорони культурної спадщини, функції якого на цей час виконує департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА. Разом з тим, зазначені у вказаному проекті рішення обласної ради об'єкти історико-культурної спадщини є в державній власності за законом.

З огляду на викладене, просимо розглянути факти, наведені у зверненні, та  не допустити заволодіння державним майном, а саме музейними комплексами Підгорецького, Олеського та Золочівського замків», – йдеться в запиті.

Нагадаємо, нещодавно народний депутат України від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін пообіцяв передати Польщі Олеський та Підгорецький замки, що у Львівській області.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ