Анесії Криму Росією могло б не бути, якби Україна завчасно надала півострову статус національної автономії кримських татар.

Про це заявив заступник глави Меджлісу кримського народу Ільмі Умеров в ефірі видання «Обозреватель».

За його словами, зараз надання такого статусу окупованому півострову дало б Україні значну перевагу у боротьбі за його повернення. На запитання, чи можна було уникнути анексії, Умеров відповів: «Звісно... Кримськотатарський народ повинен реалізувати природне право на самовизначення. Якби 15-20 років тому Україна розглянула це питання, і Крим був би кримськотатарської автономією в складі України, гадаю, Росія не змогла б його назвати »сакральною російською землею« і здійснити те, що здійснила. Це один із варіантів того, що анексії Криму, захоплення територій могло не бути», — передає видання.

Діяч пояснив, що в Меджлісі розраховують, що Президент України внесе до Верховної Ради проект змін до Конституції щодо автономії кримських татар.

«Що це дасть? В ситуації, в якій зараз перебуває Крим, реально для жителів одразу нічого не дасть. Але дасть Україні можливість мати ще більше аргементів на деокупацію і повернення Криму. Можна буде говорити не тільки про повернення території, а й про реалізацію прав корінного кримськотатарського народу в Україні. Можна буде свої доводи і претензії на Крим посилювати фактором відновлення прав кримськотатарського народу», — заявив заступник голови Меджлісу.

Додамо, що “Янукович не вчиняв інкримінованих йому злочинів”: суд розкрив деталі справи екс-президента.

ІА "Вголос": НОВИНИ