Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг своїм рішенням заборонила операторам газорозподільних систем проводити донарахування в платіжки за природний газ залежно від рівня температури.

Про це  повідомила глава НКРЕКП Оксана Кривенко на своїй сторінці у Facebook.

"Проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснила донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, що враховують різницю в приведенні до стандартних умов ... Затвердили рішення, яким НКРЕКП заборонила операторам ГРС проводити донарахування", – написала Кривенко.

Як зазначається, вузли обліку газу в точках передачі газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (+20°С), проте лічильники газу у побутових споживачів не здійснюють такий температурної корекції обсягів і вимірюють їх при фактичній температурі довкілля.

"Тобто якщо розглядати наведений приклад при фактичній температурі навколишнього середовища в + 5°С, виробничо-технологічні втрати операторів ГРС становлять 51 кубометр (1 000 куб м – 949 куб м). Варто зазначити, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до методики, затвердженої Міненерго. НКРЕКП при розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРС, які були затверджені Міненерго", – зазначила глава НКРЕКП.

Вона також повідомила, що НКРЕКП вважає за необхідне для вирішення цієї проблеми внести зміни в закон "Про ринок природного газу", зокрема, замінивши стандартні умови з рівня температури в +20°С на 0°С

"Такі стандарти застосовуються у всіх країнах Європейського Союзу", – зазначила Кривенко.

Також, НКРЕКП рекомендує Міністерству енергетики та вугільної промисловості виконати вимоги закону "Про ринок природного газу" і, розробивши необхідні технічні регламенти, здійснити перехід до вимірювання природного газу в енергетичних одиницях.

Як відомо, з 1 листопада ціна на газ для населення зросла на 23% до 8,6 грн за кубометр. Підвищення ціни на газ було однією з вимог МВФ для надання кредитного фінансування.

ІА "Вголос": НОВИНИ