Такими є результати радіовуглецевого аналізу Київської радіовуглецевої лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища, інформує власкор «Вголосу».

Науковці стверджують, що човен було виготовлено у 1350-му році. В Україні човни такого типу називають довбанками тому, що їх видовбано з цілого стовбура дерева. У Давній Греції такі судна називали моноксилами, що в приблизному перекладі з грецької означає «єдиний шматок деревини», тому волинській знахідці дали назву «Поліський моноксил».

16 грудня в Маневичах відбулася робоча зустріч українських та європейських науковців, щоб зберегти і вивчити унікальну знахідку.

Професор зі шведського університету міста Вастерос Річард Боннер запропонував створити на базі Маневицького краєзнавчого музею наукову лабораторію із залученням вузькопрофільних спеціалістів світу. Розробити спільний проект з наукового вивчення «Поліського монокcила» також запропонувала координатор Балтійського українського академічного консорціуму університетів Тетяна Мамчич.

Своєю чергою, представники місцевої влади обіцяють профінансувати роботи зі збереження човна. 

ІА "Вголос": НОВИНИ