24 лютого на Львівщині у Бродівському районі на місці спаленого нацистами в часи Другої світової війни села Гута Пеняцька відбудуться польські заходи з ушанування пам’яті місцевих жителів.

Науковці вимагають від влади та правоохоронних органів не допустити на скорботному заході провокацій із боку польських чиновників, як це було 2018-го.

Нагадаємо, тоді у Гуті Пеняцькій держсекретар Канцелярії президента Польщі Адам Квятковський зачитав звернення від Анджея Дуди, в якому українців звинуватили «в геноциді» місцевих поляків.

Історики вважають такі заяви маніпулятивними й антиукраїнськими, адже в історіографії вже доведено, що вказане польське село 28 лютого 1944 року було спалено німецькою окупаційною владою.

«Теперішня польська пропаганда активно використовує міфи з радянського минулого про начебто «геноцид» поляків у Гуті Пеняцькій руками українців. На початку 1980-х років Москва активно поширювала неправдиву інформацію, що начебто село спалили дивізія «Галичина» та УПА. Очевидно, таке викривлення минулого пов’язане з намаганням теперішньої польської влади переписати історію на свій лад, відвернути увагу від військових злочинів польського підпілля на західноукраїнських землях і дискредитувати український національно-визвольний рух.

Водночас досі в історіографії не з’ясований факт про кількість українців і поляків, котрі в часи Другої світової війни загинули в с. Гута Пеняцька. Передусім через те, що не проведено відповідних розкопок, які могли б засвідчити кількість жертв. Однак польській стороні це не заважає публічно заявляти про вбивство українцями близько однієї тисячі поляків і закарбувати це на пам’ятнику в Гуті Пеняцькій.

Відтак розцінюємо позицію Польщі до трактування подій у Гуті Пеняцькій у часи Другої світової війни як складову антиукраїнської пропаганди з боку офіційної Варшави», — йдеться у зверненні.

Науковці звернулись до Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації, Головного управління національної поліції у Львівській області, Управління Служби безпеки України у Львівській області з проханням:

  • не допустити 24 лютого у с. Гута Пеняцька антиукраїнських провокацій зі сторони польської делегації;
  • провести розкопки у с. Гута Пеняцька з метою встановлення точної кількості українських та польських жертв;
  • встановити у с. Гута Пенацька належний пам’ятник українцям, котрі загинули від окупаційних режимів;
  • звернутися до Українського інституту національної пам’яті щодо надання інформації про спалення с. Гута Пенацька та встановити на її основі належні інформаційні таблиці українською, польською й англійською мовами поблизу польського й українського пам’ятників у с. Гута Пеняцька.
Підписали:
  • Сергій Адамович, доктор історичних наук, професор, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника;
  • Роман Грицьків, історик, дослідник українського визвольного руху й українсько-польських стосунків у ХХ ст.;
  • Микола Посівнич, кандидат історичних наук, президент благодійного фонду «Літопис УПА»;
  • Богдан Галайко, кандидат історичних наук, громадський діяч, лауреат премії імені Якова Гальчевського, директор Науково-дослідного інституту українознавства 2014-2018 рр.;
  • Іван Янюк, кандидат історичних наук, громадський діяч;
  • Євген Костюк, кандидат історичних наук;
  • Ярослав Сватко, дослідник українського національно-визвольного руху у ХХ ст., журналіст, видавець, лауреат премії Героя України Степана Бандери 2018-го;
  • Тарас Кузь, історик;
  • Орест Круковський, старший науковий співробітник відділу «Музей визвольної боротьби України» Львівського історичного музею;
  • Михайло Галущак, аспірант Науково-дослідного інституту українознавства;
  • Олег Стецишин, дослідник українського визвольного руху ХХ ст., головний редактор газети «Історія+»;
  • Мирослав Фіцуляк, старший науковий співробітник відділу Львівського історичного музею;
  • Петро Костюк, історик, публіцист, полковник запасу, голова Львівської обласної організації ВГО «Спілка офіцерів України», член центрального Проводу Спілки офіцерів України.
Нагадаємо, що історик Остап Козак зазначав, що поляки встановили свій пам’ятник в Гуті Пеняцькій незаконно.

У лютому 2017 року цей пам’ятник підірвали, а згодом відновили коштом української громади.

Одиночний пікет із червоно-чорним прапором під час жалобних урочистостей в Гуті Пеняцькій 2017 року проти руйнування українських могил у Польщі влаштував львівський історик, «свободівець» Михайло Галущак, після чого його заарештувала поліція.

7 березня 2017-го активісти ГО «Сокіл», учасники російсько-української війни, встановили у Львівській обласній раді червоно-чорний стяг, а також постер зі зруйнованими українськими могилами та пам'ятниками у Польщі та вимагали прийняття рішення щодо вивішування на адмінбудівлі бандерівського прапора.

30 січня 2018 року депутати ЛОР під час сесії Львівської обласної ради ухвалили порядок і дати використання прапора національно-визвольної боротьби українського народу на території Львівської області.

Як писав «Вголос», у Львові пікетували польське консульство.

ІА "Вголос": НОВИНИ