Про це повідомляє Telegraph.

Від алергії на пилок трав, також відомої як сінна лихоманка, страждає близько 18 млн осіб в одній тільки Британії. Вакцини проти алергії розробляються вже досить давно, але препарат для боротьби саме з сінною лихоманкою з'явився вперше.

У його основі лежать пептиди, виділені з пилку трав і модифіковані таким чином, щоб не зв'язуватися з антитілами, що викликають імунну реакцію. Так організм вчиться сприймати частинки пилку як безпечні.

Під час клінічних випробувань, в яких брали участь 180 пацієнтів, вакцина проти алергії на пилок трав зменшила симптоми не менш ніж на 25% протягом двох років. У деяких пацієнтів цифра доходила до 60%.

Дослідники вважають, що щорічні щеплення повністю вилікують від симптомів сінної лихоманки. Найефективнішим був наступний графік: п'ять ін'єкцій перед сезоном цвітіння в перший рік терапії, і по одній в наступні.

Вакцину (яку автори роботи вважають за краще називати ліками) можна буде модифікувати для боротьби з симптомами алергії на пилок берези, амброзії і навіть котячу шерсть.

Також серед подальших планів дослідників – розробити профілактичний варіант вакцини, який дозволить попереджати симптоми хвороби ще до того, як вони з'являться. Друга фаза досліджень почнеться в 2019 році, а в 2021 році препарат повинен вийти на ринок.

Дослідники також мають намір боротися з алергією за допомогою нових препаратів. Розроблена ними таблетка на основі пилку знімає симптоми хвороби так само успішно, як і ін'єкції.

 

«Вголос»

 

 


 

ІА "Вголос": НОВИНИ