Про це пише The guardian.

За п'ять років щонайменше 15 млн людей, або 80% населення загинуло від епідемії, яку місцеві назвали «коколіцтлі», що означає мовою ацтеків «морська хвороба».

Однак цей висновок було піддано сумніву через 500 років. Учені проаналізували проби ДНК із зубів померлих щодо наявності віспи, кору, паротиту та «кишкової лихоманки».

«У 1545-1550 роках морська хвороба була однією з багатьох епідемій, які атакували Мексику після прибуття європейців, проте вона є другою з трьох найстрашніших епідемій – була найбільш руйнівною і призвела до найбільшої кількості людських жертв. Причину цієї епідемії обговорювали протягом століття історики, і тепер ми можемо надати прямі докази за допомогою використання стародавнього ДНК, щоб вирішити давнє історичне питання», – сказав Ашилд Вагене із німецького Університету Тюбінген.

Спалах цієї хвороби вважається однією з найнебезпечніших епідемій в історії людства, наближаючись до бубонної чуми(«чорної смерті»), що атакувала близько половини населення Західної Європи, а саме 25 мільйонів.

Європейські колоністи розповсюдили хвороби, коли прибули до Нового світу. У 1545 році через «коколіцтлі» на території сучасної Мексики та частини Гватемали загинуло приблизно 5-8 мільйонів людей. З 1576 до 1578 років хворобою було вбито половину населення.

Учені зараз стверджують, що вони викрили винуватця смертей. Аналізуючи ДНК 29 скелетів людей, які знайшли на цвинтарі, де ховали померлих від «коколіцтлі», спеціалісти знайшли сліди бактерії Salmonella enterica, яка є різновидом Paratyphi C.

Вона відома тим, що викликає кишкову лихоманку, прикладом якої є черевний тиф. Багато штамів сальмонели поширюються через заражену їжу або воду, і, можливо, у ті часи бактерія прибула до Мексики з одомашненими тваринами, завезеними іспанцями, повідомила дослідницька група.

Salmonella enterica була представлена в Європі у Середні віки.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ