Висновки дослідників опубліковані на сайті arXiv.org.

При цьому, у найбільшій небезпеці перебувають мешканці Півночі Росії і Європи.

Як відзначають дослідники, за останні 100 років мешканці Землі стали свідками падіння Челябінського і Тунгуського метеоритів. При цьому епіцентри падіння цих метеоритів розділяє всього 2300 кілометрів. Це змусило дослідників замислитися над тим, які території найбільш вразливі.

Учені створили незвичайну комп'ютерну модель Сонячної системи, у якій роль астероїдів відігравали своєрідні промені світла, що рухаються від Землі в бік скупчень реальних небесних тіл, а не навпаки. Подібний підхід дозволив помітно пришвидшити розрахунки і провести їх на доволі скромному суперкомп'ютері.

Використовуючи таку модель, дослідники підрахували, як часто астероїди розміром з Тунгуський або Челябінський метеорит повинні падати на Землю, і визначили найнебезпечніші та безпечні зони на її поверхні.

У цілому, як відзначають вчені, найменше подібні катаклізми загрожують екваторіальним і тропічним регіонам планети – Південно-Східній Азії, центральній Африці та Південній Америці, астероїди можуть вражати приполярні і помірні широти Європи, Росії і Канади.

 

«Вголос»
 

ІА "Вголос": НОВИНИ