Підтримати рішучу громадянську позицію в питанні захисту національних інтересів прийшов заступник Голови ВО «Свобода» Андрій Мохник.

«Усі депутати від ВО «Свобода» підписалися під правками, які сьогодні озвучила Лариса Ніцой, і будуть безумовно підтримувати їх при подальшому розгляді. Мовний закон, який намагаються протягнути, неприйнятний, бо навчання дітей мовами нацменшин – це виховання громадян іншої держави», – підкреслив націоналіст.

Під час брифінгу активістки докладно пояснили, чому правки, які вони пропонують до нового проекту Закону України «Про освіту» в частині, присвяченій мові навчання, не мають ознак дискримінації, а навпаки – запроваджують норми, характерні для всіх європейських держав. Однак попри виваженість правок, їх блокують при подальшому розгляді, посилаючись на якісь «домовленості з міжнародними партнерами».

Лариса Ніцой закликала журналістів провести розслідування й встановити, які саме міжнародні партнери не дають розвивати українське в Україні та які документи передбачають обмеження.

«Мовні закони, які ухвалюють останнім часом, це маленькі кроки вперед, мовляв, добре, хоч це є. Але, шановні українці, ми є господарями на своїй землі, і «хоч це є» нас більше не влаштовує, ми мали це 26 років. Тепер нам треба те, що належить нам по праву, те, що мають усі цивілізовані європейські народи. Я закликаю Верховну Раду, комітет з освіти, всіх депутатів підтримати ці правки, проявити державницьку позицію – нікого не дискримінуючи, розширити український світ, свідомість і світогляд для того, щоби врятувати нашу країну від майбутніх воєн», – заявила громадська активістка Лариса Ніцой.

Андрій Мохник нагадав, що положення, які пропонувала і пропонує «Свобода» в своїй Програмі захисту українців, від самого початку викликали спротив і невіру в політичних колах. Однак нині суспільство дозріло до цього, і політики, які того не усвідомлюють, програють.

«Сьогодні на заваді розвитку української мови стоять «малороси». Це люди, які, за визначенням Євгена Маланюка, розписуються у поразці ще до бою. Вони не готові воювати, тому кажуть «це не вдасться», «це не пройде», «давайте менше просити і робити»... Вони не готові боротися за національну інформаційну політику, посилаючись на те, що ця Верховна Рада такого не ухвалить. Насправді ж лише питання часу – коли буде ухвалено правильний закон про захист української мови та інформаційного простору, бо коли українці борються за свої інтереси – вони завжди перемагають», – зазначив націоналіст.

ІА "Вголос": НОВИНИ