Про це під час прес-конференції про білорусько-українські взаємини в світлі загроз від маневрів російських військ на території Республіки Білорусь заявив керівник фракції ВО «Свобода» в Київраді Юрій Сиротюк, повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Про загрози авторитаризму та великої війни говорили також співголова Руху Солідарності «Разам» Олена Толстая, координатор Руху Солідарності «Разам» у Києві Галина Сарочик, один із лідерів білоруської опозиції, член Сейму Руху Солідарності «Разам» В'ячеслав Сівчик та керівник Добровольчого руху ОУН Микола Коханівський.

«Навчання «Захід-2017» глобально загрожують безпеці балтійського регіону – для Польщі, України, але передусім – Білорусі. Ми підтримуємо прагнення білорусів якомога швидше вивести всі російські війська з території Білорусі. У себе ми, на жаль, цього не зробили, натомість так званими «Харківськими угодами» продовжили перебування російського флоту, зберегли російські бази – і це відгукнулося анексією Криму. Тільки згідно з офіційною інформацією російської залізниці 4 000 вагонів зафрахтовано під ці навчання. Рано чи пізно Путін нападе на Білорусь. Він це зробить або прямо, або – як на Україну, коли вона була максимально ослаблена, в частині земель перебував «русскій мір» і держава не могла захистити себе мілітарно. Або ж кремлівський карлик нападе на Білорусь, коли вона стене занадто білоруською», – заявив Юрій Сиротюк.

Націоналіст зауважив, що українська сторона також має вимагати присутности на цих військових навчаннях, адже Україна – це держава, яка з трьох боків оточена ворожими режимами.

«Білорусь – союзна Росії держава. По всьому північному кордону України перебувають російські війська. До того ж, крім фронту в Донецькій області, ми маємо ще Придністров’я. Путін може напасти і з Півночі, і з Півдня, а російська зброя їздить у Придністров’я через Україну. Така концентрація військових сил рано чи пізно призведе до великої війни, яка може прокотитися і по Україні, і по Білорусі. У нас є спільні завдання: разом із білорусами закінчити національні революції, побудувати свою державність на своїй землі, сформувати союз у рамках балто-чорноморської осі, яка єдина може зупинити Росію в наступі, а також проявляти максимальну підтримку один одного.

Українці закрили очі на переслідування білорусів у Білорусі через те, що в.о. обов’язків Президента Турчинов з ними торгував – і нафтою, і пальними матеріалами, зброєю… Коли ми намагалися зареєструвати в парламенті групу «За незалежну Білорусь», ми не змогли цього зробити, бо Турчинов не оголошував цього з трибуни. Тоді він казав, що «ми з Білоруссю працюємо, вона нам допомагає, не треба злити Лукашенка» і таке інше. Якщо цей борг перед білорусами не ліквідовує українська влада – ми маємо зробити це як українці», – зазначив Юрій Сиротюк. 

Він також нагадав, що режим внутрішньої окупації є і в Білорусі, і в Україні, політв’язні є в обох державах – відрізняється лише вектор зовнішньополітичного спрямування, але лишається антинародна політика влади.

«У Києві перебуває керівник «Білого легіону» Сергій Бульба. Це патріотична організація, яка припинила своє існування. Зараз під хвилю політичних репресій потрапили всі члени цієї організації –їх кинули до в’язниці, знущаються з них, застосовують психотропні засоби. І Україна, на жаль, мовчить. Як на мене, Україна має борг перед білорусами, бо після Революції Гідности, на якій боролися білоруси й на якій загинув білорус Михаїл Жизневський, ми мали докласти максимальних зусиль, щоби білоруська нація звільнилася та збудувала незалежну національну білоруську державу на основі білоруської ідентичності», – наголосив політик.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ