Таку думку висловив екс-голова бюджетної комісії Львівської міськради «свободівець» Яромир Самагальський сьогодні під час прес-конференції.

«Якщо у грудні бюджет розвитку Львова був затверджений на рівні 1 млрд 54 млн, то в січні вже на  311 млн більше,  а в лютому – ще на 305 млн грн. Крім того, коли буде затверджена угода Мінфіну про пайову участь Львова у будівництві колектора на Стуса, бюджет розвитку доведеться збільшити ще на 200 млн грн», – пояснив Самагальський.

Відтак він додає, що написати цифри на папері – це одне, а заробити ці кошти –зовсім інше. «Тому ми знову переходимо в режим ручного управління, коли чиновник вирішуватиме, яку дорогу пріоритетніше зробити, яку ні, яку школу відремонтувати, яку ні і т.д.. Тому що грошей на все не вистачить», – каже «свободівець».

Натомість депутат Львівської міськради Юрій Кужелюк вважає, що попри певну роздутість бюджету розвитку, кошти таки знайдуться. Натомість проблеми можуть виникнути з провалом тендерів, на які не зголошуватимуться підрядники. Також Юрій Кужелюк визнав, що при формуванні бюджету розвитку значну роль відіграє лобізм, як депутатів, так і фракцій, головне, щоб він не становив значну частину розподілу ресурсів.

Депутат Юлія Гвоздович відзначила, що найбільша загроза –  непрозорий механізм формування об’єктів, на які будуть витрачені кошти. «Ми розробляємо критерії, які об’єкти мали б бути виконані першочергово, щоб не вирішувалося у політичній площині, чи хто як домовиться», – каже депутат. Депутат Валерій Веремчук зауважив, що бюджет розвитку мав би бути своєрідним кошторисом програми соціально-економічного розвитку. Натомість у Львові немає стратегії і пріоритетів, що фінансувати в першу чергу цього року, що наступного.

ІА "Вголос": НОВИНИ