Як повідомляє прес-служба ВО «Свобода», віддати шану полеглим захисникам української землі в Крути прибули представники ВО «Свобода» з усієї Чернігівщини на чолі з головою обласної організації Андрієм Міщенком та лідером об'єднання Олегом Тягнибоком. Виступаючи на мітингу поблизу Меморіалу героям Крут, очільник українських націоналістів наголосив, що найбільшим вшануванням подвигу крутянців стане перемога України над одвічним ворогом – московською імперією.

У своєму виступі Олег Тягнибок заявив: «Історія повторюється, а особливо зараз. І перші висновки, які маємо зробити з героїчної загибелі крутянців і цих подій майже сторічної давнини, – це те, що одвічним ворогом України була й залишається Москва. І ворогами України є ті, які натягують на себе вишивані сорочки і розказують, що дуже люблять Україну, а насправді заграють із Москвою, ведуть із нею бізнес і планують із нею спільне майбутнє. Треба запам'ятати раз і назавжди: доки на північний схід від України буде московська імперія, доти Україна ніколи не почуватиметься вільною, незалежною, правовою, демократичною державою. Ми маємо розуміти, що на цій великій території, яка зараз називається Російською Федерацією, мало би утворитися багато маленьких держав. І це буде нашою найбільшою шаною героям Крут».

«Після перемоги Революції гідності нова постмайданівська влада мала зробити правильні уроки з історії. Але, на жаль, цього не сталося. Війна триває два роки і триватиме ще більше, якщо влада й надалі допускатиметься цих помилок. Навіть юридично те, що зараз відбувається на Сході, вони називають «АТО», коли загинули тисячі героїв-вояків і цивільних громадян. Ба більше, бездіяльністю й імітацією люстрації та боротьби з корупцією влада деморалізує українське суспільство. І сьогодні вся Україна живе своїм життям – дискотеки, ресторани, а хтось гине на Сході України», – додав він.

За словами Тягнибока, влада не повинна капітулювати перед Москвою, не має вдавати, що домагається миру, бо це ніякий не мир – це шлях повної капітуляції України: «Кучма, Медведчук, Шуфрич на громадських засадах про щось домовляються в Мінську із сепаратистами, терористами, московськими окупантами, а українська громада через парламент має це ухвалювати й, нібито ставши на коліна, фактично визнати капітулянтські настрої? Так, нам потрібен мир, але не ціною зради, не ціною амністії для терористів, які вбивають наших хлопців, не ціною проведення виборів на московських штиках та автоматах, не ціною фінансування Україною безладу, який там відбувається. Чому Україна не запровадила санкції проти Російської Федерації? Чому не закрито кордони, а контрабанда й далі шурує?»

«Ми маємо зробити історичні висновки. Стоячи тут, біля підніжжя цього величного пам'ятника, схиляючи голову перед нашими вояками, героями, які воюють або воювали, низько вклоняючись присутнім тут батькам сучасних героїв, треба сказати всім: наші дії мають бути іншими, наші дії мають бути проукраїнськими, наші дії мають бути такими, щоби захистити нашу територіальну цілісність, українську громаду й національну самосвідомість, нашу ідентичність. Тільки тоді буде перемога, коли вся нація як один усвідомлюватиме, хто наш ворог, й одним ударом переможе споконвічного нашого противника й окупанта – зажерливу Московію. Я вірю і знаю: ми обов'язково переможемо!» – наголосив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ