Про це йдеться в розслідуванні DW.

Журналісти повідомляють, що в оголошеннях на німецьких порталах елітної нерухомості сказано, що на віллі були використані найвишуканіші матеріали найвищої якості:

"Люстри в стилі рококо вінчають собою залиті світлом зали, мармурова підлога випромінює атмосферу палацу італійської знаті".

Разом з тим, ЗМІ наголошує, що прізвище власника Villa Glory не зазначене в реєстрі прав власності і на те є певні причини. Так, за інформацією журналістів, власником елітної вілли є український олігарх-утікач Микола Гута - син власника агрохолдингу "Мрія" Івана Гути. Вказано, що земельну ділянку в альпійському містечку Гарміш-Партенкірхен площею в 3,7 тисячі квадратних метрів бізнесмен із Західної України придбав у 2010 році за 3,3 мільйона євро. В 2010 році Микола Гута перейняв у батька управління агрохолдингом і вже в 2011 році вийшов на міжнародні ринки капіталу.

"Попит на випущені "Мрією" облігації на Франкфуртській біржі був чималий: до 2013 року юному агроменеджеру вдалося залучити 600 мільйонів доларів. Інвестори з країн єврозони, де прибутковість держоблігацій через політику ЄЦБ впала практично до нуля, з великим ентузіазмом скуповували облігації перспективного агрохолдингу, який обіцяв прибутковість в 9,5 відсотків річних", - повідомляють в розслідуванні.

ЗМІ каже, що для того, аби підігріти апетит інвесторів, менеджмент "Мрії" створював картинку стрімкого зростання компанії, орендуючи все нові і нові посівні площі і в 2011 році земельний банк холдингу досяг близько 300 тисяч гектарів:

"За підтримки уряду Німеччини, яке надавало кредитні гарантії, німецькі банки видали "Мрії" кредити на закупівлю техніки і обладнання в цілому на 75 мільйонів євро".

Проте вже влітку 2014 року холдинг оголосив про дефолт. "Мрія" не змогла обслуговувати борг в 1,3 мільярда доларів. А коли кредитори взяли підприємство під контроль, розкрилися схеми з виведення коштів власниками.

"Холдинг регулярно отримував платежі за товари, яких ніколи не існувало. Менеджмент використовував частину попередньо виведених з компанії на Кіпр коштів для перехресного фінансування, щоб прикрашати звітність. Так вдавалося залучати більше грошей інвесторів", - розповів нинішній фінансовий директор "Мрії" Тон Хулс.

Також виявилося, що стягувати з "Мрії" нічого: земля в оренді, а трактори і комбайни зникли разом з колишнім менеджментом холдингу.

Журналісти з'ясували, що Гута разом з сім'єю, після оголошення дефолту, виїхав до Швейцарії і з тих пір проживає в кантоні Обвальден. В Україні проти нього відкрито кримінальну справу за підозрою в шахрайстві в особливо великих розмірах і загрожує тюремний термін.

За інформацією кредиторів, він незаконно вивів з холдингу понад 200 мільйонів доларів, в тому числі, ймовірно, частина коштів, залучених на біржі у Франкфурті.

Автори розслідування припускають, що частина незаконно виведених українцем з агрохолдингу коштів могла опинитися в Гарміш, де будувалася вілла Миколи Гути. Про це свідчить копії договорів на суму понад 20 мільйонів доларів.

Відзначається, що з осені минулого року, коли Швейцарія відмовила Миколі Гуті в наданні притулку, Villa Glory, через офшорну компанію, належить його дружині Вікторії.

У виданні повідомляють, що правоохоронні органи Швейцарії вже дали згоду на екстрадицію Гути в Україну, це рішення українець безуспішно оскаржував в судах.

"Незабаром Федеральний адміністративний суд Швейцарії остаточно вирішить долю Миколи Гути, винісши рішення про надання притулку втікача бізнесменові. Якщо його клопотання буде відхилено, Гуту передадуть правоохоронним органам України", - сказано в статті.

Автори публікації припускають, що саме тому він вирішив продати віллу, при цьому знизивши початкову ціну з 18 до 13 мільйонів євро.

ІА "Вголос": НОВИНИ