Про це повідомляє «Інтерфакс».

«Глава держави зазначив, що, виходячи з нових економічних реалій, необхідно адаптуватися до цін на нафту на рівні 30-40 доларів за барель», – йдеться в повідомленні прес-служби глави держави, поширеному за підсумками наради із системних заходів економічної політики.

У рамках заходу було обговорено напрями щодо забезпечення зростання казахстанської економіки в умовах погіршення ситуації на світових ринках.

Глава держави виділив низку негативних факторів, які можуть у довгостроковій перспективі вплинути на казахстанську економіку.

«По-перше, низькі ціни на нафту і метали, на думку експертів, можуть зберегтися протягом п'яти років. По-друге, доступ країн, що розвиваються, до інвестицій і капіталу буде значно обмежено. І, по-третє, стискається ринок збуту казахстанської продукції через слабкий попит з боку наших основних партнерів, насамперед Росії та Китаю», – наводять слова Назарбаєва в повідомленні.

Унаслідок зниження цін на нафту доходність бюджету Казахстану зменшилася на 22%, повідомив міністр фінансів республіки Бахит Султанов.

«Обсяги імпорту знизилися на 38%, в результаті чого надходження від мита зменшилися у два рази. Ціна на нафту скоротилася удвічі, у зв'язку з чим на третину знизилися надходження від експортного мита. У результаті прибутковість бюджету зменшилася на 22%», – зазначив Султанов, слова якого наводять у повідомленні.

При цьому, за його словами, «темпи зростання витрат вдалося підтримати на рівні 103,4% до аналогічного показника минулого року, насамперед за рахунок гарантованих трансфертів із національного фонду».

Крім того, наголошено в повідомленні, міністр фінансів підкреслив, що, порівняно з минулим роком, у два рази знизилася сума неосвоєних коштів із республіканського бюджету, становивши 41 млрд тенге.

ІА "Вголос": НОВИНИ