Тимчасово виконуючий обов’язки голови Бориспільської РДА Руслан Садовський у 2017 році не задекларував активів на 1,6 млн грн.

Про це стало відомо із офіційного повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) 8 серпня 2019 року в соцмережі Facebook, пишуть Наші гроші.

Руслан Садовський є чоловіком заступника міністра юстиції Ірини Садовської.

Як свідчить рішення №2227 НАЗК від 26 липня 2019 року, Руслан Садовський у декларації за 2017 рік не вказав відомості про право користування житловим будинком загальною площею 61,1 кв.м у селі Гусачівка Обухівського району Київської області, що є його зареєстрованим місцем проживання.

Також Садовський зазначив відомості про 3 земельні ділянки площею 2 га кожна у смт. Козин Обухівського району Київської області, які належить його дружині Ірині Садовській на праві спільної власності. При цьому Садовський не вказав вартість земельних ділянок та їхніх співвласників. Відповідно до документів, перша ділянка коштує 797,6 тис. грн, відтак, вартість землі, що належить Ірині Садовській – 398,8 тис. грн. Друга ділянка коштує 733,8 тис.грн, тож вартість землі, що належить замміністра юстиції – 366,9 грн. Третя ділянка коштує 741,8 тис.грн, тож вартість землі, належній дружині Садовського – 370,9 тис. грн.

«Наші гроші» писали про згадані вище ділянки в матеріалі «Нова замміністра юстиції фігурує у справі по незаконному виведенню землі у Козині». Співвласницею щонайменше однієї ділянки з Іриною Садовською є Тамара Олійник – дружина авторитетного бізнесмена Юрія Цікаленка і співвласниця ресторанного комплексу «Рестоград імперія». Олійник і станом на сьогодні, і станом на 31 грудня 2017 року разом із Русланом Садовським та Юрієм Хомутинніком зареєстрована співвласницею ТОВ «Проектна землевпорядна група» (єдрпоу 35467422). Інформації про частку в даному ТОВ Садовський не відобразив у декларації за 2017 рік, як і інформації про власну частку в ТОВ «Проектно-консалтінгова група» (ЄДРПОУ 33428235), про що йшлось у новині «Чоловік замміністра юстиції забув задекларувати бізнес із Хомутинніком». Не вказав цих даних Садовський і в декларації за 2018 рік.  Утім, НАЗК цією інформацією не зацікавилося.

Але агентство спостерегло, що станом на 31 грудня 2017 року замміністра юстиції Ірина Садовська володіла 60% ТОВ «Проектно-консалтингова група» (єдрпоу 35645250). Внесок замміністра до статутного фонду фірми становив 30,9 тис. грн. Рештою фірми володіла Тамара Устименко. Судячи з резюме  – колишній перший заступник начальника Державної виконавчої служби Голосіївського району Києва. Відповідно до пояснень Руслана Садовського, Ірина Садовська про те, що вона значиться засновницею даного ТОВ, дізналася під час проходження спеціальної перевірки у 2018 році. Хоча близько восьми років тому замміністра юстиції відчужила частку в статутному капіталі ТОВ «Проектно-консалтингова група», про що є копія акту приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ від листопада 2018 року, у зв’язку з укладанням договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі цього ТОВ  від грудня 2011 року. Згідно даних Голосіївської РДА, у листопаді 2018 року Ірину Садовську виключили зі списку засновників ТОВ «Проектно-консалтингова група». З огляду на це, НАЗК вирішило, що станом на 31 грудня 2017 року корпоративні права ТОВ «Проектно-Консалтингова група» все таки перебували у власності Ірини Садовської, а відтак, Руслан Садовський вчинив порушення, не зазначивши відомості про те, що його дружина значиться кінцевим власником (бенефіціаром) даного ТОВ.

Від «Наших грошей»: станом на 9 серпня 2019 року співвласниками ТОВ «Проектно-Консалтингова» група значаться Тамара Устименко та Олександр Гриза. Як повідомляли «Наші гроші», Руслан Садовський раніше мав прізвище Гриза, а потім змінив його на Садовський.

Ще НАЗК дійшло висновку, що Руслан Садовський не вказав 12 соток, набутих Іриною Садовською на території Української міської ради Обухівського району Київської області у 2008 році. Орієнтовна власність цієї ділянки могла становити 473,6 тис. грн. Садовський пояснив, що ця ділянка відчужена того ж року, але документів про відчуження не надав.

Також т.в.о. голови Бориспільської РДА  зазначив у декларації за 2017 рік автомобіль «Сhevrolet Aveo» 2008 року, що належить дружині. Утім, Ірина Садовська відчужила це авто 2015 року, відтак, Садовський зазначив у декларації відомості, які не підлягали відображенню. Також чоловік не вказав у декларації 459,8 грн додаткового блага, отриманого замміністра юстиції від Київської обласної ради, та 81 грн – у вигляді вартості орденів, медалей, знаків, кубиків, дипломів, грамот та квітів.

Тож НАЗК прийшло до обгрунтованого висновку, що декларація Руслана Садовського за 2017 рік має ознаки декларування завідомо недостовірних відомостей на суму 1,6 млн грн, що є порушенням, яке підпадає під ст. 366-1 Кримінального Кодексу («Декларування недостовірної інформації»). Дане порушення карається штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або позбавленням волі до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Як раніше  повідомляло НАЗК, в декларації 2016 року Руслан Садовський не вказав активів на 1,1 млн. грн.

Додамо, що майже всі порушення, знайдені НАЗК та «Нашими грішми» у декларації Руслана Садовського, містяться і в деклараціях його дружини, замміністра юстиції Ірини Садовської, за 2016 та 2017 роки.

ІА "Вголос": НОВИНИ