Історик Роман Грицьків пояснив, чому Ізраїль назвав Степана Бандеру антисемітом.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Всі ці розмови – це подвійні стандарти і різного роду брудні політтехнології. Відбуваються «приплітання» різних питань. Наприклад у листах польського і єврейського постів йшлось про українські діячі, такі як Степан Бандера, Андрій Мельник, Юрій на Іван Липи, були антисемітами і причетними до масових вбивств євреїв і поляків на території України. Вони намагаються «затаврувати» як злочинців якнайбільше українських діячів. Проте ніхто не намагається розібратись у специфіці діяльності цих людей чи у біографії. Такі методи використовувала, до речі, і радянська пропаганда.

Найбільше намагаються завдати удару саме по Степану Бандері. Поняття «бандерівець» викристалізувалось у цілу ідеологічну норму і стало синонімом слова «патріот». Кожен свідомий українець називає себе бандерівцем. Також дуже багато символів, які асоціюються із Бандерою, теж вийшли на новий рівень. Гасло «Слава Україні! – Героям Слава!» стало офіційним привітанням ЗСУ, гімн український націоналістів став славнем наших збройних сил, а червоно-чорний прапор активно використовується нашими військовими на війні та під час різного роду операцій. Тому поляки і євреї намагаються похитнути ці позиції і звинуватити цих людей у злочинах, які вони не робили», - пояснив історик.

«Поруч із Бандерою ставлять фігуру Мельника. Так, ці дві людини жили в один час, працювали на одному полі, але ці люди мали різні погляди на майбутнє України. Саме це і стало причиною утворення двох крил ОУН – «бандерівців» і «мельниківців». Суть полягає у тому, що політика Андрія Мельника орієнтувалась на використання німецького фактору для того, щоб відродити українську державу. А Степан Бандера казав, що ми повинні розраховувати лише на свої сили. Той факт, що 30 червня 1941 року у Львові було проголошено Акт відновлення Української Державності, свідчить про те, що вже тоді сили бандерівців хотіли вибороти незалежність України і для них не було різниці, хто її окуповує. Це перший свідомий і чіткий акт опору нацистам на території України. Пізніше була утворена УПА, яка мала на меті захист українського населення насамперед проти німців. Вже пізніше, коли прийшла радянська влада, вони стали боротись і проти неї».

«Всі наші діячі спрямовували свою діяльність виключно на відновлення української незалежності і не ставили собі завдання поневолити інші народи чи, тим більше, їх знищити», - додав він.

Читайте повну версію статті: “Євреї хочуть остаточно забрати собі владу в Україні”.

ІА "Вголос": НОВИНИ