Про це в інтерв'ю виданню «Фокус» заявив заступник глави Нацбанку України Олег Чурій, передає ТСН.

«По-перше, це сезонний фактор, через який зменшилася пропозиція валюти. Врожай минулого року вже продали, а новий сезон тільки почався. Іншими словами, пшеницю відвантажили у серпні, але виручка почала заходити лише на початку вересня. При цьому, основний потік грошей, зазвичай, приходить пізніше – у жовтні – листопаді», - наголосив посадовець.

Також на знецінення гривні вплинули психологічні хвилювання, які з ринку готівки могли перекинутися на міжбанк.

«По-друге, в нормальних умовах попит розподілявся би у часі пропорційно, але свою роль відіграв психологічний фактор через напружену військово-політичну ситуацію у Криму. Спочатку хвилювання позначилися на готівковому ринку, а потім перекинулися на між банк», - сказав Чурій.

Фінансист наголосив, що готівковий ринок напряму не пов'язаний із безготівковим, але фіндиректори компаній могли запанікувати, дивлячись на ситуацію на «чорному ринку» та купили долари.

«Окрім цього, у серпні Мінфін повернув бізнесу значну суму заборгованості з ПДВ –близько 6 млрд гривень. Експортери припинили завозити валютну виручку до країни та почали витрачати отримані гривні», - пояснив заступник Валерії Гонтаревої.

Посадовець вважає, що на руках осіли кілька десятків мільярдів доларів.

«Хтось каже, що у населення на руках 70 мільярдів доларів. Але це виглядає абсолютно необґрунтовано (...). У кращому випадку це пара десятків мільярдів доларів», - резюмував він. 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ