На 61-й сесії Комісії з наркотичних засобів названо країни, де живе найбільша кількість споживачів наркотиків. У світі щороку внаслідок передозування наркотиками, зазвичай, опіоїдами, гине щонайменше 190 тисяч осіб. Значна частка з них – молоді люди. Найбільше наркоманів у США – 28,6 млн осіб у віці 12 років і старше, повідомляють Новини ООН.

Ці та інші проблеми обговорюють учасники 61-ї сесії Комісії з наркотичних засобів. Звертаючись до її учасників з відеопосланням, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав їх намітити найбільш збалансований курс боротьби з наркотиками: покінчити з організованою злочинністю та забезпечити захист і лікування наркозалежних осіб.

На сьогоднішній день приблизно чверть мільярда людей хоча б один раз вживали наркотики. Серед них – 12 відсотків наркозалежних осіб, які потребують допомоги та лікуванні. 17,4 млн осіб вживають наркотики шляхом ін'єкцій. Майже щовосьмий ін'єкційний наркоман живе з ВІЛ-інфекцією. Такі дані містяться в одній із доповідей, представлених на розгляд Комісії з наркотичних засобів.

Комісія з наркотичних засобів була заснована в 1946 році. Вона складається з представників 53 держав, що обираються Економічною і Соціальною Радою ООН (ЕКОСОР) терміном на чотири роки. Основна функція Комісії – здійснення спостереження за застосуванням міжнародних договорів з питань контролю над наркотичними засобами і психотропними речовинами.

 

«Вголос»
 

ІА "Вголос": НОВИНИ