До такого висновку дійшли вчені, які проводили дослідження з 2008 року. Результати їх роботи опубліковані в журналі Nature Communications, пише moirebenok.ua.

Професор Йохан Тевелейн стверджує, що їм вдалося встановити зв'язок між споживанням цукру і активністю клітин, що провокують появу раку. Для досліджень використовувалися дріжджі як аналог ракових клітин, оскільки у них міститься стільки ж білка, скільки і в заражених клітинах.

Механізм виникнення раку такий. В організмі глюкоза розщеплюється, даючи енергію для побудови клітин. Якщо людина вживає багато цукру, надлишок глюкози провокує розмноження не здорових, а ракових клітин. Якщо людина хвора на діабет, кажуть вчені, то через високий рівень глюкози в крові у неї з більшою  ймовірністю розвинеться рак прямої кишки, молочних залоз, сечового міхура або рак мозку.

Вчені сподіваються, що їх дослідження допоможуть скласти такий раціон харчування, який зведе до мінімуму появу онкології. Однак ми знаємо, що невгамовне споживання цукру небезпечно не тільки через можливість розвитку раку. Ось причини, через які вам варто обмежити кількість солодкого в своєму раціоні:

- Цукор послаблює імунітет. Надлишок цукру в крові викликає ослаблення імунної системи.

- Він прискорює старіння організму. Колаген реагує на підвищений вміст цукру в крові: якщо ви любите солодке, готуйтеся до появи ранніх зморшок!

- Він провокує ожиріння. Коли ви з'їдаєте щось солодке, цукор перетворюється в організмі в глікоген і відкладається в печінці. Якщо ж солодощів занадто багато, печінка не в змозі переробити цукор в глікоген, і він відкладається у вигляді жирових запасів.

- Він діє як наркотик. Існує звикання до солодкого!

- Він позбавляє організму вітамінів групи В. Для того, щоб переробити білий цукор, організму доводиться витрачати власні запаси вітаміну В – з м'язів, нервів, нирок, серця, крові і так далі. Це може призвести до виникнення дефіциту цього цінного для організму вітаміну.

- Він шкодить серцю. Оскільки білий цукор «вимиває» з організму вітаміни групи В, зокрема, тіамін, від цього страждає серце. Брак тіаміну може бути причиною дистрофії серцевого м'яза.

- Він вимиває з організму кальцій. Вплив цукру на обмінні процеси такий, що він порушує баланс між співвідношенням фосфору і кальцію в крові. Через це організм знижує здатність засвоювати кальцій з їжі. Навіть якщо ви будете споживати достатньо продуктів з кальцієм, він буде просто виводиться з сечею або «осідати» на суглобах.

- Він енергетично виснажує організм. Парадокс: цукор – це енергетик, але саме він позбавляє організм енергії. Справа в тому, що після споживання чогось солодкого, в крові різко зростає рівень інсуліну – але так само швидко падає. Приплив енергії має коротку дію, після цього настає втома, апатія, знижується працездатність.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ