Про це заявив заступник міністра оборони Ігор Павловський, передає Укрінформ.

«Учора ми провели додатковий експеримент із залученням Київського інституту судових експертиз, безпосередньо прокуратури – прокуратури Західного регіону, Військової служби правопорядку, представників науково-дослідних структур, зімітували практично всі події, які могли статися безпосередньо під час виконання завдань, і отримали наступні результати: в під час подвійного заряджання міномета і стрільби наслідки руйнування ствола міномету були точно такі, як відбулися в п'ятницю (6 липня) при подвійному заряджанні міномета», – сказав заступник міністра на засіданні профільного комітету Ради.

За його словами, в рамках експерименту підірвали ще один міномет, цього разу з однією міною у стволі.

«Ми підірвали ще одну міну, щоб переконатися, чи дійсно це було внаслідок подвійного заряджання, чи через заряджання міномета однією несправною міною. Ми отримали той самий результат, який мали раніше, який мали під час проведення слідчих експериментів, коли міна вибухала безпосередньо у столі міномета», – зазначив Павловський.

Про це написав у Facebook головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

На полігоні також присутній директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

За словами Матіоса, дослідження допоможе «убезпечити життя всіх бійців ЗСУ при виконанні службових обов'язків».

Міноборони для експерименту виділило два міномети «Молот» з тієї ж заводської партії, що і міномет, який спричинив загибель військовослужбовців.

Раніше головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що слідчий експеримент з мінометами «Молот» проведуть у середу, 11 липня.

Як писав «Вголос», після трагедії на Рівненському полігоні у виробництві українських мінометів «Молот» знайшли слід Кремля.

Нагадаємо, 6 липня на Рівненському загальновійськовому полігоні під час занять з бойової підготовки вибухнув міномет. Троє людей загинули, ще дев'ятеро отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Після трагедії Президент України доручив військовому керівництву оперативно розслідувати причини трагедії на полігоні в Рівненській області та заборонив використовувати міномети «Молот».

У Міністерстві оборони України згодом призначили службове розслідування, а також назвали основну версію смертельного вибуху – порушення заходів безпеки під час проведення навчань.

За даними військових, вибух стався через те, що у каналі ствола міномету розірвалась міна.

Пізніше стали відомі імена військових, які трагічно загинули під час навчань на полігоні.

В «Укроборонпромі» також розповіли, що сьогодні в України немає альтернативи мінометам «Молот».

9 липня головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що вибух на Рівненському загальновійськовому полігоні міг статися через подвійне заряджання.

ІА "Вголос": НОВИНИ