Побутові товари з високою концентрацією цих небезпечних хімічних речовин продовжують наповнювати ринок і є у кожній квартирі, пише «Хроніка.інфо».

1. Освіжувачі повітря, хімічні засоби для чищення

Вдихнувши на повні груди освіжувач повітря, можна заробити не тільки запалення верхніх дихальних шляхів. Сучасні освіжувачі містять летючі речовини, які провокують розвиток злоякісних клітин в організмі. Простий спосіб освіжити повітря в будинку – прокип'ятити лимонну або апельсинову цедру. Безпечний спосіб ароматизації повітря у ванній кімнаті і в санвузлі: капнути кілька крапель улюбленого ефірного масла всередину рулону туалетного паперу.

Постарайтеся рідше використовувати сильні хімічні засоби для чищення різних поверхонь – вони не тільки вбивають бруд, вони вбивають здоров'я.

2. Зубна паста і ополіскувачі для рота

Широко поширені речовини в складі зубних паст – триклозан і фторид. Це дуже небезпечні сполуки, які мають властивість накопичуватися в організмі. Також небезпечними є яскраві барвники, які присутні в звичайній пасті.

3. Посуд з тефлоновим покриттям

Сам по собі такий посуд безпечний. Тефлонові покриття дозволяють готувати їжу з мінімальною кількістю масла і вона не підгорає. Але як тільки на улюбленій сковорідці з'являється подряпина, вона стає небезпечною: при нагріванні пошкодженого тефлонового покриття виділяються небезпечні хімічні речовини.

4. Брудне, старе взуття

Коли заходиш у будинок, взуття найкраще відразу ж скласти в спеціальну шафку. Справа в тому, що разом із взуттям додому ми приносимо абсолютно непотрібні і шкідливі хімічні речовини – починаючи від свинцю і закінчуючи пестицидами. Звичка зберігати старе взуття дуже небезпечна, на підошвах можуть бути присутніми хімічні сполуки, що забруднюють атмосферу в домі.

5. Нафталін

Чимало є людей, які все ще використовують нафталін проти молі. Їм дуже не пощастило: нафталін офіційно включений в список речовин, що провокують виникнення раку. Користуйся натуральним захистом проти комах: мішечки з квітами лаванди цілком згодяться.

6. Декоративні свічки

Гніт красивої свічки дуже часто містить свинець для збільшення твердості. Свинець викликає гормональний дисбаланс у людей різного віку, у дітей можуть виникнути проблеми з навчанням і порушенням уваги, якщо свинцю в будинку занадто багато. Накопичений в тілі свинець сприяє розвитку ракових клітин. Намагайтеся зменшити кількість декоративних свічок у будинку, хороший спосіб убезпечити себе – виготовляти їх власноруч.

7. Дезодоранти і антиперспіранти

Вони містять алюміній, фталати і триклозан. Антиперспіранти повинні зникнути з будинку. Особливо небезпечно користуватися такими засобами жінкам – доведено, що алюміній стає причиною виникнення раку грудей.

8. Фіранка для душа

Набагато краще поставити в душі скляну панель. Коли у ванній кімнаті волого і жарко, пластикова фіранка починає виділяти в повітря небезпечні для здоров'я речовини.

9. Пластикові контейнери для їжі і пластикові пляшки

Фталати і бісфенол А – речовини, які є в будь-якому пластику. Намагайтеся не купувати їжу в пластику і не пити воду, яка довго перебувала в пластиковій пляшці. Не розігрівати їжу в пластикових контейнерах! Питну пластикову пляшку, яку часто береш з собою, пора змінити на скляну.

10. Брудна вода

Вода з-під крана, яку профільтрували, містить важкі метали і багато хімічних сполук, про які ми часто забуваємо – наприклад, хлор. Здорове рішення – встановити вдома фільтри для води – не тільки для питної.

11. Фарби та лаки

Використовуючи в будинку фарбу або лак, не забувайте все добре провітрювати! Навіть звичайний лак для нігтів впливає на стан здоров'я, що вже говорити про будівельні фарби і лаки. Небезпечні хімічні речовини, – канцерогени – які присутні в цих звичних для нас речах, здатні впливати на ДНК нормальних клітин. Вони викликають незворотні зміни в генному матеріалі, саме тому людина і починає хворіти.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ