Національний банку України погіршив економічні прогнози.

Згідно з прогнозами НБУ, інфляція за підсумками цього року становитиме 10,1 % замість 8,9 %, як це прогнозували раніше. Регулятор пояснює це "стрімким підвищенням світових цін на енергоресурси та пшеницю, а також більш суттєве, ніж очікувалося, зростання заробітних плат в Україні".

"Розширення споживчого попиту, високі темпи зростання заробітних плат, нещодавнє стрімке зростання цін на нафту — всі ці фактори відображатимуться на споживчій інфляції і наступного року. У результаті інфляція залишатиметься на рівні вищому за цільовий діапазон довше, ніж очікувалося раніше. Якщо у липні Національний банк прогнозував входження інфляції в цільовий діапазон (5% +/- 1 в. п.) наприкінці 2019 року, то зараз очікується, що на кінець наступного року інфляція сповільниться до 6,3 %", — зазначили в НБУ.

Згідно з прогнозами НБУ, інфляція увійде в межі цільового діапазону лише в першому кварталі 2020 року та досягне середньотермінової мети в 5 % наприкінці 2020-го.

"Головним чинником такого сповільнення інфляції будуть жорсткі монетарні умови, що склались унаслідок низки попередніх підвищень облікової ставки", — повідомляють у НБУ.

Регулятор також погіршив прогноз щодо міжнародних золотовалютних резервів.

"Обсяг резервів на кінець цього року залежить насамперед від обсягу траншу за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, надходження іншого офіційного фінансування й обсягу розміщення єврооблігацій урядом. Беручи до уваги ці чинники, у тому числі нещодавнє розміщення урядом єврооблігацій, Національний банк очікує, що 2018 року міжнародні резерви зростуть до 19,2 млрд дол. США (або 3,2 місяця імпорту майбутнього періоду). Продовження співпраці з МВФ також дасть змогу зберегти обсяг міжнародних резервів на такому ж рівні у 2019-2020 роках попри період пікових виплат за державним боргом", — повідомляють в НБУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ