Про це йдеться в коментарі НБУ щодо зміни реального ВВП у ІІI кварталі 2017 року.

«Посилилися ризики, що зростання реального ВВП за підсумками 2017 року може виявитися дещо нижчим за прогноз, оприлюднений в інфляційному звіті за жовтень 2017 року», - йдеться в повідомленні.

Зокрема НБУ зазначає, що спад у сільському господарстві за останні три місяці (IV квартал) поточного року «може бути більш суттєвим, ніж прогнозувалося». Це пояснюється нижчим за очікування врожаєм пізніх зернових та технічних культур, а також високою базою порівняння минулого року.

Разом з тим НБУ додає, що «значна роль внутрішнього інвестиційного та споживчого попиту у зростанні економіки збережеться й надалі з огляду на високі ділові очікування підприємств та прискорення зростання реальних заробітних плат».

Також у цілому сприятливою, за оцінками Нацбанку, залишається кон’юнктура на зовнішніх ринках, зокрема, це стосується світових цін на сировинні товари, а також високих темпів росту економік країн-основних торговельних партнерів України.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів очікує зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2017 році близько 2%.

Разом з тим, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) очікує зростання економіки на рівні 1,8% за підсумками 2017 року. 

МВФ зберіг прогноз зростання економіки України в 2017 році на рівні 2%, а також залишив незмінним прогноз зростання ВВП на 2018 рік на рівні 3,2%, а в 2019 році – 3,5%.

Крім того, Світовий банк (СБ) також прогнозує зростання ВВП України в 2% в поточному році, проте не бачить значних ривків в секторах економіки. У банку додали, що такого зростання економіки недостатньо для зростання доходів громадян.

У 2016 році економіка України показала 2,3% росту, номінальний ВВП склав 2,4 трлн грн.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ