Депутати Львівської міської ради від ВО “Свобода” пропонують зменшити розмір грошової застави для кандидатів у мери в містах які налічують понад 90 тисяч виборців. Це також стосується і претендентів до виборчих списків партій до місцевих рад. 

Відповідну пропозицію підтримали депутати Львівської міської ради під час позачергової сесії у вівторок, 28 квітня.

Після набуття чинності нового Виборчого кодексу 1 січня 2020 року сума грошової застави зросла майже у 40 разів та значно перевищила середній річний дохід в Україні. 

«Новий механізм грошової застави є дискримінаційним: він суперечить Конституції України та порушує права громадян обиратися та бути обраним. Адже відтепер балотуватися до місцевих рад зможуть виключно ті партії та громадяни, що володіють великими коштами. Це суттєво обмежить кількість претендентів», - сказав Маркіян Лопачак, керівник фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді.

Відповідно до міжнародних та європейських стандартів надмірно висока сума виборчої застави є  неприпустимою. А у рішенні Конституційного Суду України від 30 січня 2002 року йдеться, що розмір грошової застави встановлюється залежно від майнової спроможності більшості населення країни. 

Відтак львівські свободівці звертаються до Верховної Ради України та Президента із пропозиціями про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави).

ІА "Вголос": НОВИНИ