У Львові вперше відбудеться театральний фестиваль «Струс». Це унікальний проєкт, який не має аналогів в Україні.

У програмі - виступи декількох десятків колективів як з України, так і з-за кордону. Серед гостей - театри із Литви, Хорватії, Греції, Італії та Бельгії.

До Львова приїдуть як українські колективи, так і закордонні

Мета - об'єднати театральне мистецтво в одному місті та представити глядачу різні форми і види вистав. Це буде і драматичний театр, і театр ляльок, бейбі-театр, театр тіней та циркове мистецтво.

«В державі немає фестивалю, а їх би мало бути хоча б якихось три-чотири. Це було природнє бажання активізувати життя», - розповів директор та художній керівник Першого академічного театру для дітей та юнацтва Юрій Мисак.

Мета фестивалю – залучити широку дитячу аудиторію

Засновник та організатор фестивалю - Перший академічний український театр для дітей та юнацтва, який виграв грантові кошти на цей проект. Організатори сподіваються, що захід залучить якомога ширшу дитячу та підліткову аудиторію, яка через діджиталізацію доволі складно реагує на сталу форму театру.

«Поєднання балету, опери та співу - це один із тих варіантів, за рахунок чого ми можемо не просто повернути глядача, а зацікавити аудиторію», - додав головний режисер театру Ігор Задніпряний.

Стартує фестиваль «Струс» 5 жовтня

Фестиваль відбуватиметься на двох локаціях: сцена Першого театру та сцена театру «І люди, і ляльки». Програма передбачає дві частини: конкурсна (змагатимуться професійні театри). Їх оцінюватиме міжнародне журі. Друга частина -позаконкурсна, де будуть виступати аматори. Стартує захід 5 жовтня.

Як писав «Вголос», у Львові депутати підтримали оголошення ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Віковий дуб» об’єктом природно-заповідного фонду.

Також ми повідомляли, що на палац Фредрів-Шептицьких в селі Вишня очікує «нове життя». Будівлю хоче відреставрувати Український католицький університет.

ІА "Вголос": НОВИНИ