Результати дослідження опубліковані в журналі OncoImmunology. 

«Два порівняно дешеві препарати, що вже пройшли клінічні дослідження, можуть вирішити одну з головних проблем в боротьбі з раком. Якщо наші висновки знайдуть підтвердження в клінічних дослідженнях, комбінація віагри і вакцини може стати першим засобом для вирішення проблем з імунітетом, що виникають після видалення пухлин», – розповідає Ребекка Ауер з Університету Оттави (Канада).

Віагра, як показують нещодавні експерименти, – перспективний кандидат на роль ліків не лише від еректильної дисфункції, а й інших хвороб.  Два роки тому медики виявили, що силденафіл, активний компонент препарату, має протимікробні і протиракові властивості.

Так, після видалення ракових пухлин імунна система пригнічується, і, як наслідок, це сприяє поширенню метастазів. Учені припустили, що інгібітори PDE-5, до яких належить і силденафіл, можуть позитивно на неї впливати.

Ауер і її команда перевірили цю ідею, спостерігаючи за тим, як комбінації віагри і різних ліків, які вже застосовуються в медичній практиці, впливають на організм мишей зі злоякісними пухлинами, пересадженими з легень людини.

Коли у гризунів з'явилися метастази, вчені видалили частину пухлин і ввели великі дози віагри в поєднанні з однією з популярних вакцин від грипу.

Як показали досліди, в середньому в тілі миші до початку операції було близько 40 метастазів, а після видалення пухлини, якщо медики нічого не робили, їх число зростало до 120-150. Тварина швидко гинула, і шанси на її виживання були близькі до нуля.

Якщо ж медики вводили мишам віагру і її аналоги або ж їх комбінацію з вакциною від грипу, то кількість метастазів зменшувалася до 24 в першому випадку і до 11 – у другому.

Виявилося, що така комбінація стимулювала роботу «клітин-кілерів» імунної системи, що відповідають за боротьбу з раком, і нейтралізувала інші тільця, відповідальні за придушення імунітету.

Зараз, як зазначає Ауер, її команда організовує перші клінічні випробування, в яких братимуть участь 24 добровольці з госпіталю Оттави, що готуються до видалення пухлин в черевній порожнині. Якщо експеримент закінчиться успішно, віагра може швидко зайняти місце одного з найдієвіших засобів для боротьби з метастазами.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ