Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» говорили із адвокатом Назаром Олексиком.

«Ця ситуація – доволі неоднозначна. Адже є два положення, які створюють незрозумілості. Перше – це те, що кожен має право на освіту без будь-яких обмежень, і кожен має право відмовитись від будь-якої медичної допомоги. Вакцина не є обов'язковою в Україні. Але в той же час ми маємо положення закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», яке говорить, що нещеплені діти до навчання не допускаються», – зазначив він.

Втім, те, що навчальні заклади вимагають приносити довідки про вакцинацію, може спровокувати нову хвилю корупції. Тож контроль за щепленнями, на думку адвоката, має бути дуже суворим:

«Для цього потрібно створювати механізм певного контролю, механізм сертифікації тих установ, які проводять щеплення. Щеплення повинні проводитись настільки суворо, як обіг, наприклад, сильнодіючих медичних речовин».

За його словами, в інтернеті поширюють дуже багато неправдивої інформації про вакцини. Такі дії спрямовані не лише на те, аби «підірвати» мережу, але й  щоб створити епідемію.

«Якщо батьки мають право забезпечувати належне здоров'я дитини, то їхнє рішення не забезпечувати такого – це зловживання правом. Проблема, яка виникла на сьогоднішній день, є наслідком того, що немає ні роз'яснювальних робіт, ні відповідної інформації», –  додав Назар Олексюк.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ