Про це політик заявив під час засідання ПАРЄ у Страсбурзі, пише ЄП.

Ягланд заявив, що у статутних документах РЄ визначені 4 принципи, від яких країна-член не може ухилятися навіть у надзвичайній ситуації: заборона смертної кари, тортур, примусової праці або рабства, а також позасудового покарання.

«Це найбільш фундаментальні цінності. Вони визначають душу Європи. Жодна країна, яка порушує ці принципи, не може бути членом нашої родини. З цього питання не може бути поступок», – підкреслив Ягланд.

Натомість усі інші порушення принципів Ради Європи, вважає глава організації, не мають такого значення:

«Це не означає, що все інше можна порушувати. Якщо є порушення інших статей і систематичне небажання виправляти це – країна-член може звернутися до ЄСПЛ щодо виконання країною своїх зобов'язань».

Поряд з тим, вважає генсек РЄ, ідея організації полягає в захисті людей попри порушення конвенції її членами.

«Фундаментальна ідея – зберегти спільний правовий простір (на території 47 країн, включаючи Росію), заради людей. Ми не маємо забувати, що для багатьох на континенті Конвенція та ЄСПЛ є останньою надією», – каже він.

Нагадаємо, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд наполягає, що Росія має повернутися до роботи в ПАРЄ до саміту організації, який запланований у наступному році.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ