Про це власкору «Вголосу» повідомили в ОДА.

Ситуація, що склалася на Ковельщині через діяльність філії державного підприємства «Укрветсанзавод», вкрай критична, адже підприємство, яке два місяці майже не проводило переробку відходів тваринного походження, продовжувало звозити їх. Як наслідок, накопичено близько 3 тис. тонн сировини. Усе це загрожує життю та здоров’ю жителів району та й області загалом. Саме тому, чимало небайдужих жителів міста Ковеля та району прийшли сьогодні, 29 березня 2017 року, на спільне засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, аби просити про допомогу.

Ковельський міський голова Олег Кіндер зазначив, що ситуація склалась через тривале недбальство посадових осіб, адже звернення з боку міської влади були ще з 2010 року. Незважаючи на це, отримували лише «відписки» про відсутність перевищення норм шкідливих викидів тощо. А з початком 2017 року керівник підприємства починає приймати до 400 тонн сировини в день, в той же час як потужності заводу – 15 тонн, однак через несправність обладнання переробляли лише 5 тонн у день.

«Ми сьогодні маємо проблему не лише Ковельщини. Адже територія району розпочинається за 200 метрів від заводу, але потічки, струмки, канави йдуть в річку Турія, яка протікає територією Камінь-Каширського району та впадає в Прип’ять і Дніпро. Відтак, територія охоплення надзвичайної ситуації техногенного характеру не обмежується Волинню. Тому просимо регіональну комісію ТЕБ та НС визначити цю ситуацію як надзвичайну ситуацію регіонального значення, а не місцевого», – зазначив Олег Кіндер.

За словами директора Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» Вадима Сухоноса, підприємство, яке побудоване ще в 1978 році, нині є неприбутковим, у першу чергу, через застаріле обладнання. Коли він розпочав свою роботу на підприємстві, то філія мала близько 1 мільйону гривень боргу та 600 тонн гнилої сировини на її території, тому почав звертатися у різноманітні інстанції для вирішення проблеми. Наразі власними силами вдалось погасити 1/3 загальної заборгованості і оплачувати поточні платежі. Що ж стосується нинішньої ситуації, що склалася, то відповдо до наказу виконувача обов’язків генерального директора ДП «Укрветсанзавод» Віктора Підгорного Ковельській філії заборонено прийом нової сировини. Окрім того, наказ зобов’язав підприємство організувати завантаження та перевезення сировини на 5 сусідніх філій, що розташовані у Рівненській, Вінницькій та Хмельницькій областях. Тому розроблено відповідний графік. Усього планують транспортувати 360 тонн до 4 квітня 2017 року.

Вадим Сухонос також заявив, що фінансування з боку держави нині відсутнє, сировина для переробки також не надходить. Як наслідок, зовсім скоро нічим буде платити навіть заробітну плату працівникам. Тому на першочергові заходи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації необхідно 285 тисяч гривень, а на майбутнє, для нормально функціонування підприємства, – ще 1 мільйон 400 тисяч гривень. Однак жителі прилеглих до заводу територій проти цього, адже втомилися дихати смородом, яким постійно тхне з підприємства, пити брудну воду і вирощувати городину в забрудненому ґрунті, в той час, як керівництво підприємства нічого не робить для вирішення ситуації. Тому категорично вимагають закриття Ковельської філії після вивезення нагромадженої сировини.

 

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ