В епоху стрімкого розвитку інтернет-технологій все більше людей надають перевагу знайомствам у мережі. Найпопулярніші серед українців, зокрема, мобільні додатки Badoo та Tinder, де з допомогою одного «свайпу» можна знайти своє кохання… Або ж – натрапити на шахрая.

Як не стати жертвою небезпечного знайомства, «Вголосу» розповіла психологиня Наталія Губернікова.

Аферист за маскою «мільйонера»

Вже більше як тиждень весь світ обговорює свіжий документальний фільм від Netflix «Аферист із Tinder» реальну історію про шахрая та уродженця Ізраїлю Саймона Леваєва, який зміг обманути не одну жінку на десятки мільйонів доларів.

Спочатку все було як у казці: він знайомився з жінками, запрошував їх у розкішні готелі та ресторани, дарував їм дорогі подарунки.

Коли довіра жертв була остаточно завойована, він робив наступний крок: розповідав, що у нього проблеми, і просив величезні суми грошей. Жертви, які, вочевидь, мали до нього сильні почуття, брали кредити та надсилали йому ці суми. Він, своєю чергою, обіцяв усе повернути.

Та не повертав. Адже насправді за маскою «мільйонера» ховався справжній аферист. Коли одна з жінок це зрозуміла, вона ініціювала розслідування з журналістами. А згодом, коли інформація набула резонансу, свої історії розповіли й інші жертви цієї афери.

Найгірше те, що шахрай досі перебуває на волі, а жінки все ще виплачують кредити. Більше того, вони навіть зіштовхнулись із хейтом з боку глядачів фільму. Зокрема, їх звинуватили в тому, що вони винні у всьому самі.

Чому суспільство відреагувало на це таким чином? За словами психологині Наталії Губернікової, звинуватити іншого і жити з думкою, що «я б ніколи на це не клюнула», набагато легше. Хоча статистика говорить про зовсім інше, адже у всьому світі щодня трапляються тисячі схожих історій.

«На жаль, те, що сталося в мережах з жінками, які пережили подібне, – це справжній булінг. Те ж саме відбувається з жертвами насилля. Дуже шкода, що в 21 столітті ми досі маємо доводити, що жертвою може стати будь-хто», – каже жінка.

Інтернет як об’єднує, так і розбиває серця

Беззаперечно, є тисячі випадків, коли інтернет справді об’єднував серця. Не всі користувачі додатків для знайомств – шахраї та аферисти. Разом із цим, з аферистом можна познайомитись і на вулиці. Але фахівці стверджують: все ж таки знайомства в інтернеті несуть більше загрози, аніж знайомства у реальному житті.

«Одна з причин, чому такі знайомства все ж можуть бути небезпечнішими, – це час, за який вас можуть встигнути схопити на гачок. Бо в мережі стосунки можуть розвиватись стрімкіше, скорше досягається потрібний рівень довіри, симпатії, порозуміння. І ми починаємо втрачати пильність. Усього цього важче досягнути при реальних зустрічах в офлайні, бо там ми можемо набагато швидше ідентифікувати того, хто є перед нами. Принаймні там буде більше факторів, які можуть насторожити», –  наголошує Наталія Губернікова.

Більше того: жертвою афериста з сайту знайомств може стати як хлопець, так і дівчина. Як зазначає психологиня, це не залежить від гендерної ідентичності, рівня самооцінки, психологічної зрілості, успішності та всього решта.

«Немає універсального, одного-єдиного типу жертви. Тому будь-яка людина може потрапити під вплив шахраїв. Саме через це не варто звинувачувати себе. Бо тут вашої вини немає», – підкреслює вона.

Тож в інтернеті справді треба бути обачнішими. Не завжди золото те, що блищить: той, хто перебуває по інший бік екрана, може бути зовсім іншою людиною, аніж та, за кого себе видає. 

"У спілкуванні слід звернути увагу на так званий ефект «принца на білому коні». Коли людина з’являється нізвідки, наче в казці, і вмить ваше життя стає «прекрасним». Створюється ілюзія, що ця людина створила вам бездоганний світ, і тоді маніпуляція полягає в тому, що коли добре цій людині, добре й вам, а от якщо погано, то вам також стає погано. Цей варіант дуже добре показано у фільмі «Аферист із Тіндера», – каже психологиня. 

Якщо ж під час спілкування у соцмережах ви відчуваєте, що щось не так, це неспроста. Це означає, що справді щось не так. Візьмемо до прикладу популярну  ситуацію: ви знайомитесь із людиною, щодня спілкуєтесь. Здається, наче все у ній ідеальне. Аж раптом вона зникає. Ви відчуваєте, що страждаєте без неї. Через деякий час вона знову з'являється у вашому полі зору. І так по колу. Це має насторожити. 

«Одним із таких тригерів можуть бути «емоційні каруселі»: коли все чудово, переписки 24/7, і раптом людина тебе ігнорує. Потім знову все прекрасно, а згодом – знову емоційний холод. Це змушує вас починати копирсатись в собі, виборювати право на другий шанс, і все, ви – на гачку. Ви стаєте дуже зручним для конкретної людини», – додає фахівчиня.

Як захистити себе?

Не всі аферисти виманюють кошти, як трапилось з жертвами Саймона Леваєва із документального фільму «Аферист із Tinder». Деякі просто не шукають серйозних стосунків, а відтак можуть розбити вам серце або ж наробити незначних проблем.

Утім, якщо взяти до уваги історію, описану у цьому фільмі, то наслідки справді можуть бути тяжкими. 

Як від цього можна захиститись? Передусім Наталія Губернікова радить не ухвалювати рішення одразу, навіть якщо вас до цього підганяють. Коли людина, з якою ви познайомились у мережі і нібито в стосунках вже тривалий час, раптово просить у вас гроші, слід зважити всі «за» та «проти». 

«Це дасть можливість вам трохи заспокоїтись і сприйняти інформацію критичнішим розумом», – переконує психологиня.

Крім цього, за її словами, бажано поділитись цією інформацією з тим, кому довіряєш.

«В таких ситуаціях часом дуже потрібна підтримка, погляд зі сторони, та загалом багато речей нам починають здаватись абсурдними, достатньо лише їх озвучити», –  додає вона. 

До того ж важливо пам'ятати: будь-які угоди про допомогу у фінансовому вигляді слід проводити лише через відповідних фахівців.

Якщо ви таки встигли потрапити на гачок афериста, то, окрім фінансових наслідків, доведеться зазнати й моральних. Вам буде боляче від розчарування та несправедливості, і це треба буде пережити. 

За словами психологині, спочатку людині треба спробувати пробачити.  Якщо не вдається, можна спробувати на неї злитись і прожити повноцінно свою стадію злості. 

«Ви на це заслужили. А після стадії злості спробуємо поговорити про прощення. Чудовий психотерапевт Ірвін Ялом у своїх працях згадує, що люди, які стали жертвами шахраїв, можуть проживати посттравматичний стрес. Тому не бійтесь звертатись по допомогу до психологів чи психотерапевтів, це тільки прояв вашої сили!» –  підкреслює жінка.

ІА "Вголос": НОВИНИ