Особливо симптоматичним і показовим є те, що проти позбавлення народних депутатів недоторканності тепер виступає віце-спікер парламенту від партії «Самопоміч» Оксана Сироїд. Четвертий номер у списку «Самопомочі», вона вже встигла відзначитися тим, що висловлювала глибоку стурбованість через низьку зарплату нардепа, яка не дозволить їй їздити власним автомобілем чи таксі на телевізійні шоу до Шустера. Тепер же нардеп від партії, якій симпатизує олігарх Ігор Коломойський, виступає проти скасування депутатської недоторканності, про що вона 6 квітня заявила в ефірі «5-го каналу».

У поглядах Оксани Сироїд на проблему недоторканності депутатів відбулася цікава трансформація. Ще 10 листопада 2014 року в ефірі телеканалу «24», коли новообрана депутатка не отримала депутатського мандата, вона заявила: «Ми включили пункт про скасування депутатської недоторканності до коаліційної угоди, а також пункт про обмеження суддівської недоторканності».

Через тиждень її колега по «Самопомочі» Єгор Соболєв пафосно сказав: «У вступі до угоди про творення нової парламентської більшості та уряду з'явилися важливі слова: відмовимося від депутатської недоторканності».

У преамбулі коаліційної угоди 2014 року, яку підписали нардепи від коаліції, куди входить і партія «Самопоміч», чітко зазначено: «Ми забезпечимо рівність усіх посадових осіб держави перед законом, обмежимо всі види імунітетів від кримінального переслідування. Ми будемо відкритими та підзвітними перед суспільством і в своїй діяльності керуватимемося лише правом, тому скасуємо депутатську недоторканність та будемо нести повну відповідальність за свої дії перед Українським народом».

Свій підпис під коаліційною угодою в листопаді 2014 року поставила і нинішній віце-спікер нової Верховної Ради Оксана Сироїд. А отже, взяла на себе зобов’язання скасувати депутатську недоторканність.

Ще на початку грудня як один з лідерів «Самопомочі» Оксана Сироїд голосно запевняла, що вона і її політична сила зроблять усе необхідне для задоволення вимог суспільства в частині рівності всіх перед законом.

«Я розумію, що суспільство, в принципі, не довіряє публічній владі, так само воно не вірить, що декларацію про зняття депутатської недоторканності буде матеріалізовано. Але хочу вас запевнити, у всякому разі від політичної сили, з якою я прийшла в парламент, що об'єднання «Самопоміч» буде співавтором цього законопроекту і послідовно підтримуватиме його ухвалення», – заявила тоді Оксана Сироїд.

Але час минав, а погляди віце-спікера поступово дрейфували в бік, який колись займали «регіонали». У висловах чільного представника «Самопомочі» почали з’являтися відомі зі старих часів режиму Януковича тези про те, що недоторканність депутатів – це складова Конституції, тому процес її скасування може затягнутися на тривалий час. Партія «Самопоміч» теж не проявляла ініціативи у виконанні преамбули коаліційної угоди про скасування недоторканності. Навпаки, ця дуже дивна та позбавлена виразної ідеології сила, яка вдало скористалася потягом народу до новизни, своїми голосуваннями в парламенті й роботою в комітетах засвідчила власну фрагментарність, штучність і роздвоєність.

6 квітня в ефірі «5-го каналу» заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд зробила гучну заяву про те, що скасування депутатської недоторканності є шкідливим і непотрібним. Для того, щоб зректися завізованих своїм підписом під коаліційною угодою обіцянок більш ефектно, депутатка «Самопомочі» переклала всю вину на європейців. Мовляв, експерти Венеціанської комісії відзначають, що за нинішньої корумпованої правоохоронної і судової системи в Україні повне скасування депутатської недоторканності є абсурдом.

«Вони кажуть: схаменіться, ви не зможете працювати як депутати, вас затримають просто на першому політичному замовленні, на цьому вашу роботу буде припинено. За такої корумпованої судової та правоохоронної системи повне скасування депутатської недоторканності є абсурдом. На це йдуть навіть дуже демократичні й безпечні в цьому сенсі держави», – сказала представник партії, яка ще нещодавно обіцяла, не шкодуючи сил, боротися за скасування депутатського імунітету.

У пошуках додаткових мотивів для виправдання зради позицій, які було задекларовано раніше, Оксана Сироїд почала скаржитися на підступних суддів, жертвами яких можуть стати нещасні народні депутати, котрих підозрюють у скоєнні злочинів.

«Коли ми говоримо про повне скасування депутатської недоторканності, то повинні розуміти, хто судді. Якщо ми повністю скасовуємо депутатську недоторканність, то це означає, що депутат стає повністю вразливий для правоохоронної системи. А це нинішні слідчі, нинішні прокурори і нинішні судді», – зазначила Сироїд.

Посидівши кілька місяців у кріслі нардепа, один з лідерів «Самопомочі» договорилася до того, що недоторканність народних обранців є цілковитою необхідністю. Бо лише так депутат зможе виконувати свої обов'язки. Про передвиборні обіцянки було успішно забуто.

За деформованою логікою віце-спікера від «Самопомочі» виходить, що всі інші громадяни України можуть бути повністю вразливими для нинішньої правоохоронної системи. Потерпати від несправедливих і корумпованих слідчих, прокурорів, суддів. А ось народні депутати мають бути захищені від таких неприємностей. Замість того, щоб міняти прогнилу судову і правоохоронну системи, Оксана Сироїд пропонує відгородити нардепів від її згубного впливу і заховатися за недоторканністю. А ось народ і далі хай страждає від неї.

Така старорежимна позиція віце-спікера є ще одним фактом, який розвінчує міф про «новаторську» партію «Самопоміч» і її нібито реформаторський потенціал. Адже про які реформи може йтися, коли чільний член парламентської коаліції прагне зберегти кастовий привілейований статус народних депутатів перед законом і Кримінальним кодексом?

Петро Герасименко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ