Про це він сказав в інтерв'ю «BBC Україна», говорячи про російську агентурну діяльність в українській армії.

«Агента можна виявити і прийняти по ньому певне рішення. Набагато гірше, коли людина на службі, хоча і не є агентом РФ, але її погляди залишилися на рівні Радянського Союзу. Тут треба працювати з особовим складом, пояснювати. Серед тих, хто був на фронті, дуже мало таких людей. А серед тих, хто ні дня там не був, ще зустрічаються ті, хто вважають, що Росія – це брати і хороші сусіди», – пояснив глава Міноборони.

При цьому він зазначив, що рішення про звільнення військовослужбовців повинні ґрунтуватися безпосередньо на їх діяльності, а не на тому, чи є у них родичі у Росії.

«Неможливо звільнити всіх, хто має родичів у Росії. І думаю, це було б не зовсім правильно – так ми повернемося у Радянський Союз. Однак ми повинні бути пильними: при призначенні на високі посади всі проходять поліграф. Для цього ми створили ціле управління», – заявив Полторак.

За словами міністра, таке положення справ – наслідки тривалого російського впливу на українську армію.

«Великий шлях ми хочемо пройти дуже швидко. У нас ще чотири роки тому міністр оборони був громадянином Росії. (Павло Лебедєв – міністр оборони з 2012 до лютого 2014 року). А сьогодні хочемо, щоб не було російських агентів – звичайно, вони є», – розповів Полторак, зазначивши, що таких людей у лавах ЗСУ все менше.

При цьому він додав, що «ті люди, по яким є сумніви, або звільняються, або, якщо є факти, притягуються до відповідальності».

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ