Президент США Дональд Трамп спровокував нову політичну баталію з американськими євреями, заявивши, що, голосуючи за демократів, вони проявляють «нелояльність».

Про це пише "Голос Америки".

На президентських виборах американські євреї десятиліттями голосували переважно за кандидатів від Демократичної партії, а не за їхніх суперників-республіканців, включно з Трампом у 2016 році.

Однак у вівторок Трамп виступив з критикою на адресу євреїв, які голосують за демократів, сказавши, що так вони демонструють «або повну відсутність знань, або величезну нелояльність».

У середу президент пояснив, що саме він мав на увазі, сказавши, що голосувати за демократів - прояв «нелояльності до єврейського народу та Ізраїлю».

Трамп також знову виступив з критикою на адресу двох конгресвумен-мусульманок, Ільхан Омар і Рашіди Тлаіб, які часто критикують Ізраїль і його ставлення до палестинців.

«Куди понесло Демократичну партію? - поставив питання Трамп. - Куди її понесло, що вона захищає цих двох людей, а не Державу Ізраїль? »

Претенденти на президентську номінацію від Демократичної партії і лідери єврейських організацій негайно засудили висловлювання президента.

«Ось що я хочу сказати Трампу: я пишаюся тим, що я єврей, і для мене не проблема голосувати за демократів», - сказав один з фаворитів президентських перегонів сенатор Берні Сандерс.

Лідируючий кандидат серед демократів, колишній віцепрезидент Джо Байден, назвав коментарі Трампа «образливими» і такими, "які не можна пробачити". Колишній конгресмен від штату Техас Бето О'Рурк сказав: «Євреям не потрібно доводити свою лояльність вам, Дональде Трампе, або кому-небудь ще».

Ліберальне вашингтонське лобі J Street і низка інших єврейських організацій також засудили коментарі президента.

«З боку президента Трампа небезпечно і ганебно ображати більшість представників американської єврейської громади, називаючи їх нерозумними і нелояльними», - заявили в J Street.

Глава Американського єврейського комітету Девід Гарріс заявив: «Американські євреї, як і всі американці, мають різні політичні погляди і пріоритети. Його оцінка їхніх знань або «лояльності» на підставі їхніх партійних уподобань недоречна, небажана і просто небезпечна».

Пізніше Трамп в своєму «Твіттері» похвалив консервативного письменника Вейна Елліна Рута, який назвав американського лідера «найкращим президентом для євреїв і Ізраїлю в світовій історії».

Рут сказав: «Євреї в Ізраїлі люблять його, як ніби він цар Ізраїлю. Вони обожнюють його, ніби він друге пришестя Господнє. Але американські євреї його не знають і не люблять».

ІА "Вголос": НОВИНИ