Результати дослідження оприлюднені в Journal of Geophysical Research. Супутникові фото вказують на наявність потужних і при цьому постійних потоків води, що спускаються з поверхні льодовиків в море Росса, а також пульсуючих викидів води в інших куточках Західної Антарктики, пише NewsOboz.org.

«Ми показали, що ця вода може виникати тільки в результаті дії підземного тепла на нижні шари льодовиків», – розповів дослідник з Центру Гельмгольца Йоханнес Бондза.

На його думку, озеро заповнене магмою. Поки воно є загадкою для вчених.

У 2016 році дослідники з'ясували, що однією з причин аномального танення льодовиків на Антарктиді є сильний вітер. Однак, це не повна картина того, що відбувається. Тому що теплі течії і потужні потоки повітря не можуть так сильно впливати на крижану поверхню.

Відповіддю на питання дослідників стали десятки активних вулканів, розташованих під товщею льоду Антарктиди. Їх виявили в кінці літа. Таким чином, Бондза задумався, як можуть вплинути потоки розпеченої магми на швидкість танення льодовиків.

Адже температура при такому процесі повинна досить швидко знижуватися в міру зростання товщини маси льоду.

Вчені проаналізували знимки з супутників, з'ясувавши, що навколо айсбергів утворюється величезна кількість талої води. Геологи порівняли дані з комп'ютерними параметрами моделі льодової шапки.

За версією дослідників, плюм (гарячий мантійний потік, що рухається від підстави мантії біля ядра Землі незалежно від конвективних течій) піднявся на поверхню близько 50-110 мільйонів років тому.

Тоді Антарктика ще не була покрита льодами, до того ж, на її поверхні жили динозаври.

«Цілком можливо, що минулі епізоди прискореного танення льодів південної полярної шапки були пов'язані з існуванням цього «озера», – заявили вчені.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ