Однак дієтологи попереджають, що якщо немає потреби приймати вітамінні добавки, то організмі можуть відбутися колосальні збої, що призведе до незворотних наслідків, пише «Обозреватель» з посиланням на «DailyMail».

Зокрема, мова йде про утворення каменів у нирках і навіть початку онкологічних процесів.

Більше того, поки не існує вагомих доказів того, що прийом полівітамінних препаратів дійсно може позитивно впливати на організм. Разом із тим, шкоду, яку можуть заподіяти вітаміни з баночок, доведено сповна.

Вітамін Е – збільшує ризик розвитку раку

Вважається, що вітамін Е сприяє поліпшенню стану шкіри, очей і зміцнює імунітет. Крім того, йому приписують властивість боротися з вільними радикалами, побічними продуктами окислення, які атакують здорові клітини, тим самим попереджаючи розвиток раку.

Однак у результаті досліджень з'ясувалося, що прийом цього вітаміну пов'язаний з ризиками інсульту, серцевою недостатністю і розвитком раку передміхурової залози.

Передозування вітаміном А смертельне

Вітамін А нібито допомагає зміцнити імунну систему, підтримувати репродуктивне здоров'я і нормальний зір.

Однак, як з'ясувалося, при споживанні занадто великої дози вітаміну А відбувається отруєння, яке супроводжується діареєю і нудотою, а також лихоманкою і набряком дихальних шляхів, що загрожує смертю.

Вітамін С і кальцій «б'ють» по шлунку

Це найбільш популярний «комплект» речовин. Його приймають для зміцнення кісток, підвищення імунітету, поліпшення стану шкіри і ін.

Однак у надлишку ці речовини призводять до судом в шлунку, нудоти, діареї або ж запорів та утворенню каменів у нирках.

У зв'язку з цим медики нагадують про те, що вітаміни та інші корисні речовини краще черпати з якісних продуктів харчування (фрукти, овочі, м'ясо, субпродукти та ін.). А полівітамінні комплекси приймати тільки при гострій необхідності і строго за призначенням лікаря.

ІА "Вголос": НОВИНИ