Про це пише Healthy Style.

Дивовижне відкриття зробили німецькі вчені, які встановили, що серцеві захворювання розпізнаються завдяки специфічному запаху. За словами дослідників, він унікальний і порівняти його з якимось іншим неможливо. Медики назвали цей запах OR51E1.

Те, що у хворого серця з'являється особливий запах, встановили науковці з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана. Вчені переконані: якщо лікарі зможуть навчитися розпізнавати такий запах, це просуне далеко вперед можливості діагностики хвороб серця і судин на ранній стадії.

«Коли у людини виникають будь-які порушення в роботі серця, цей орган через певні рецептори виробляє специфічний запах, аналізуючи який можна виявляти ті чи інші патології», – така теорія авторів роботи.

Примітно, що вченим, за власними словами, не вдалося знайти аналогів запаху нездорового серця, так що порівняти його ні з чим. Тим не менш, він цілком певний. Питання лише в тому, що необхідна точна методика, яка б дозволяла класифікувати такий запах на рівні практичної медицини, пояснили вчені.

Розробкою такої методики вже активно займаються, додатково повідомили автори дослідження.

Вчені не вперше оголошують запах маркером захворювання. Сьогодні в науці активно йдуть пошуки «нюхальних» новацій в області діагностики онкології – знаходити у пацієнтів рак за запахом навчають собак.

Що стосується серця, то нова теорія німецьких вчених зовсім не здається абсурдною, якщо згадати, наприклад, що одним з показників інсульту у людини є поява запаху ацетону.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ