Про це заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер (представник міністра закордонних справ країни з питань комунікації та парламентської координації), - пише Європейська правда.

«Тиск на Україну явно зростає з огляду на те, що в п'ятницю дві важливі міжнародні організації підтримали критику Угорщини щодо Закону України «Про освіту», - заявив Менцер на прес-конференції в Будапешті.

«Після заяви високого представника Європейського Союзу з закордонних справ та попередньої доповіді Венеціанської комісії, було остаточно доведено, що це не просто угорська проблема, а європейська», - сказав він.

За словами Менцера, Венеціанська комісія, яка опублікує повний звіт з цього питання вже у понеділок, «підтвердила, що критика стосовно України є виправданою, а також те, що Україна йде проти своєї Конституції та міжнародних зобов'язань».

«Ба більше, Комісія також заявила, що суперечлива частина Закону України «Про освіту» - 7 стаття - повинна бути змінена», - додав він.

На сайті угорського уряду також повідомляється, що Україна нібито інтерпретувала попередню доповідь Венеціанської комісії у «незвичний спосіб». 

«У п'ятницю Україна інтерпретувала попередню доповідь Венеціанської комісії у «незвичний спосіб», але Угорщина не хоче приєднуватися до таких «змагань з інтерпретацій», вона хоче, щоб Україна виконувала легітимні очікування, поставлені міжнародною спільнотою», - йдеться у повідомленні на сайті угорського уряду.

Нагадаємо, що сьогодні глава Верховної Ради України (ВР) Андрій Парубій заявив, що ніякі зміни в «мовну статтю» закону про освіту вноситися не будуть. Таке рішення було погоджено з Венеціанською комісією.

Як раніше писав «Вголос», Венеціанська комісія підтримала Україну у мовній суперечці з Угорщиною. «ВК підкреслила, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного Суду України. Низка питань застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. А отже, звинувачення збоку Угорщини не підтримані», - наголосили у міністерстві.

ІА "Вголос": НОВИНИ