Розпорядження Кабінету міністрів про призначення Юрія Вітренка головою правління НАК «Нафтогаз України» та контракт з ним мають бути скасовані як незаконні.

Про це зазначено у приписі голови НАЗК Олександра Новікова, повідомляє «Українська правда».

Зокрема, у НАЗК вимагають скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК «Нафтогаз України». Отож слід вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України» як незаконного".

Аргументуючи таку позицію, у НАЗК нагадали, що за законом про запобігання корупції, після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу.

Таке обмеження діє не залежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Порушення цієї норми є підставою для розірвання договору.

Це положення закону було порушене під час призначення Вітренка на посаду, оскільки під час виконання повноважень заступника міністра енергетики в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року він системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК «Нафтогаз України».

Зокрема:

  • 12 січня в.о. міністра енергетики Вітренко підписав лист до Мінекономіки, де пропонував доповнити текст розпорядження Кабміну пунктами щодо передачі до сфери управління Міненергетики пакету акцій, які належать НАК «Нафтогаз України»;
  • 4 березня за підписом Вітренка надіслали лист до Мінекономіки, яким надали пропозиції до проекту рішення уряду щодо визначення основних напрямків діяльності НАК «Нафтогаз України» з метою розвитку ринку природного газу;
  • 27 квітня Вітренко за результатами розгляду проєкту розпорядження Кабміну № 370-р, запропонував визнати роботу правління та наглядової ради НАК «Нафтогаз України» незадовільною.
У НАЗК додали, що вказані пропозиції врахували – роботу наглядової ради та правління товариства у 2020 році визнали незадовільною і достроково припинили повноваження незалежних членів наглядової ради. І тим же розпорядженням Вітренка призначено головою правління НАК «Нафтогаз України».

В Агентстві підкреслили, що закон забороняє Вітренку обіймати таку посаду до  28 квітня 2022 року.

Враховуючи викладене Новіков вніс Кабінету міністрів припис про усунення порушень закону і розірвання контракту з Вітренком.

Раніше «Центр протидії корупції» надіслав до НАЗК звернення щодо обставин, які можуть свідчити про порушення головою правління «Нафтогазу» Юрієм Вітренком вимог і обмежень, встановлених ЗУ «Про запобігання корупції».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ