[media=62026,62028,62030,62032,62034,62036] 

Про це під час брифінгу розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, інформує кореспондент Вголосу.

              Навпроти входу в мерію Львова вибухонебезпечна ситуація (ФОТО)

«Площа Ринок 16 – це пам’ятка  національного значення і відповідальність за ці пам’ятки в компетенції центральних органів охорони культурної спадщини, представником якого є обласне управління», – казала Онищенко. Проте, як вона зазначила, всі звернення стосовно цієї ситуації до органів обласного управління були безрезультатними.

«Вони не реагували, не втручалися в ті роботи, які там проводилися. А проводилися роботи дуже сумно, тому що в людей відібрали подвір’я загального користування, там виходить кілька будинків і ці всі будинки залишились без свого дворика, тепер він буде рестораном. Там збудована конструкція на півтора поверху і доходить до другого поверху перед вікнами людей», – розповіла Онищенко.

Окрім того Онищенко розповіла, що забудовник вкопався в подвір’я з підвалів.

«Якщо там були якісь підвали, то їх вже просто немає. А останнє, що було зроблено, це захоплення частини підвалу будинку на Ринок, 16. І підвали є у спільній власності всіх мешканців будинку, але половина з них була захоплена забудовником. Він прорубав стіну, де мур походить з готичного часу. Фасадна стіна від двору є тепер під загрозою, якщо вона не буде укріплена, то може бути зруйнована», – наголосила службовець.

Також, як повідомила Онищенко, сам забудовник стверджує, що має всі дозволи, але чомусь ці дозволи не надав і не показав ані журналістам, ані мешканцям.

«Я думаю, що відкритість мала би бути з його сторони, якщо, як він стверджує, то повинен би був їх показати. Зараз ми говоримо про те, що це робиться без дозволу, бо дозволів ми не бачили», – зазначила службовець.

Наразі прокуратура відкрила кримінальне провадження за зверненням управління охорони історичного середовища ЛМР.

За інформацією ЗМІ, на Площі Ринок, 16 будівельні роботи проводить  ОСББ «Староєврейська, 9».

Фото Юлії Сівакової, Вголос

ІА "Вголос": НОВИНИ